ALE. Till hösten kommer troligtvis valfrihet inom hemtjänsten att införas i Ale.
Det stod klart efter ett nämndbeslut i onsdags.
De rödgröna partierna, som reserverat sig mot förslaget hela vägen, fortsätter att visa sitt ogillande.
I förra veckan beslutade Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden att arbetet med att införa LOV – Lagen om valfrihet inom hemtjänsten i Ale fortsätter och troligtvis blir verklighet i slutet av året.
Det innebär att de som genom biståndsbeslut har hemtjänst själva ska få välja utövare. Förutom den kommunala verksamheten kommer man även att kunna välja bland ett antal privata företag som uppfyller kommunens krav.
Går allt enligt den borgliga alliansens planer kommer företag att kunna lämna ansökan till kommunen från 1 november. Därefter räknar man med att brukarna ska kunna välja utövare fritt från 1 december. Även de som redan har beslut om hemtjänst får erbjudande om att göra ett nytt val.
Ett förfrågningsunderlag som ska användas för att beskriva kraven på företagen har tagits fram.
Skilda åsikter
Många turer har hittills gått gällande förslaget som helt splittrar de politiska blocken.
Boel Holgersson (C), ordförande i Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden, gläds åt att arbetet med att införa LOV fått klartecken att fortsätta:
– Det känns jättebra att vi kommit så här långt. Kommunen kan inte veta vad som är bäst för brukaren, det kan bara den enskilda personen avgöra. Vi vill uppmuntra vårdpersonal till att starta företag och kommer därför att vara generösa med tjänstledighet. Nästa steg blir att informera aleborna och företag, även utanför kommungränsen.
Nämndens vice ordförande Eva Eriksson (S) fortsätter att visa sitt ogillande.
– Vi har reserverat oss hela vägen mot alltihopa och Vänsterpartiet har lämnat en motion till fullmäktige. Vi tycker hellre att man ska utveckla hemtjänsten i kommunal sammanhållen regi där det är närmare till samverkan. En bra hemtjänst är viktigare än valfriheten.
Hon har tillsammans med nämndordförande ingått i en styrgrupp som arbetat med LOV, för att få insyn, även om hon egentligen är emot hela förslaget.
– Vi har synpunkter på flera av punkterna i frågeunderlaget, bland annat vill vi att ickevalsalternativet ska vara den kommunala verksamheten och inte rullande tillfalla de privata företagen.