ÄLVÄNGEN. 100 anställda, men inga parkeringar.
Så ser situationen ut för personalen på Ale Seniorcentrum i Älvängen.
Än värre blir det när den tillfälliga grusparkeringen bredvid Coop försvinner 1 juni.
Personalen på Ale Seniorcentrum har fått nog. Under lång tid har de lyft frågan om bristen på parkeringar utan att få gehör. I dagsläget finns egentligen inte en enda p-plats som är avsedd för personal och bara en enda besöksparkering. Istället har personalen hänvisats till den grusade ytan bredvid Coop. I mitten på mars kom ett mejl från socialförvaltningen om att denna inte kommer att vara tillgänglig efter 1 juni. ”Fastigheten är nu såld” står det. Istället uppmanas personalen att parkera någon annanstans.
– Problemet är att någon annanstans inte finns. De menar på fullt allvar att vi ska parkera på andra sidan E45 och järnvägen. Det skulle innebära en promenad på 20 minuter. Det är inte rimligt. Arbetsgivaren måste kunna erbjuda en bättre lösning, säger Jannica Olsson, sjuksköterska på hemsjukvården.
Hon berättar att många i personalen är småbarnsföräldrar som hämtar och lämnar barn på dagis, att många bor på ett sätt som gör dem bilberoende och att den eviga jakten på parkering gör arbetsplatsen allt annat än attraktiv.
– Om du bor på landsbygden som många i personalen gör och börjar 06.45 blir det redan tidiga morgnar när barnen först ska lämnas till dagis. Ska du sedan tvingas parkera 20 minuter från arbetsplatsen blir det väldigt omständigt. Jag tror att det kan leda till att personal väljer att sluta och kan vi inte erbjuda parkering lär det bli svårt att nyrekrytera, menar Jannica Olsson.
När lokaltidningen gästar Ale Seniorcentrum har en stor personalgrupp träffats för att visa sitt missnöje med situationen och att det efter den 1 juni blir än värre.
– Det är i snitt 47 bilar som parkerar på grusytan. Vart ska dessa bilar ta vägen när det redan är ont om parkeringar i Älvängen som helhet? I vår värld är det ofattbart att förvaltningen inte har gjort en konsekvensanalys innan brevet skickades ut. Sanningen är att även med den tillfälliga parkeringsytan är antalet p-platser för få. Idag har vi till exempel en besöksparkering. Många anhöriga är äldre som har svårt att gå längre sträckor. Var ska de parkera? På andra sidan E45? Det här känns som ett väldigt dåligt skämt, säger en av sköterskorna.
Den grusade ytan bredvid Coop är kommunal mark som är avsedd för handel. För en tid sedan vann en ny detaljplan för området laga kraft. Sedan tidigare finns ett köpavtal beträffande den bortre delen (närmast ICA), men den yta som fram till nu har varit parkeringsplats är ännu inte såld.
– Nej, det är den inte, men det finns ett antal intressenter. Vårt uppdrag är att sälja marken och vi har försökt belysa frågan om parkeringsproblematiken länge. När Ale Seniorcentrum byggdes levde de upp till gällande parkeringsnorm, men ganska snabbt förändrades verksamheten. Till stora delar är det idag hemtjänstens bilar som tar upp platserna om jag har förstått saken rätt. Den grusade ytan var en tillfällig lösning som nu måste förberedas för att kunna säljas. Det har varit vårt uppdrag länge, säger planerings- och exploateringschef Kajsa Reimers.
Uppgivenheten är stor bland personalen på Ale Seniorcentrum. De säger sig ha talat för döva öron och snart är krisen ett faktum.
– På sikt innebär inga parkeringsplatser, ingen personal. Det är allvar nu, avslutar Jannica Olsson.