ALE. Kostnaderna för snöskottning och halkbekämpning i Ale kommun ökade med femtio procent under den gångna vintern jämfört med tidigare år. Hans Henryssson är driftledare på gata/park.
– Vi lägger en extremt utmanande säsong bakom oss, konstaterar han.
Det blev en lång vinter med snö och halka som föll med ojämna intervall. Personalen inom gata/park har lagt fler arbetstimmar än brukligt på att hålla fastigheter och vägar framkomliga.
– Vi får in en hel del synpunkter från allmänheten om just detta. Vad långt ifrån alla medborgare känner till är att det finns olika väghållare med olika ansvarsområden i kommunen. Vi har enskilda vägföreningar, statliga vägar som ombesörjs av Trafikverket samt kommunala vägar, berättar Hans Henrysson och fortsätter:
– En del invånare upprörs när de ser en traktor försedd med plog passera förbi en gata, men att snöröjning uteblir. Föraren i fråga är förmodligen på väg till sitt ansvarsområde, det kan vara en entreprenör som ska utföra ett uppdrag åt en vägförening på annan plats eller liknande. De som ska ploga bort snö eller flisa gör det inte på måfå utan deras rutt är noggrant planerad. Vi har inte en maskin till en gata. En sak att ha i åtanke är också att dygnsvilan begränsar oss.
Vilken prioritering gäller för kommunens vägar?
– Prioritet ett är förskolor och skolor, sedan backar, gång- och cykelbanor och sist vägar för biltrafik.
Säsongens senaste, och förmodligen sista, snöfall skedde veckan efter påsk. Vid det här tillfället hade kommunens avtal med entreprenörerna just löpt ut och dessutom hade plogbladen på flera av gata/parks egna maskiner tagits bort för den kommande vårstädningen.
– Vi gjorde vad vi kunde med de resurser som fanns till förfogande.
Hur tycker ni rent generellt att snöröjningen fungerat den här säsongen?
– Det har skötts jättebra! Vi har ett bra samarbete såväl med de olika vägföreningarna som med Peab som är Trafikverkets entreprenör i Ale kommun. I det stora hela har vi upplevt väldigt få klagomål, säger gatuingenjör Tobbe Engström.
Nu är medarbetarna på gata/park i full färd med gatstädningen, från norr till söder. Varje år sopas det upp cirka 200 ton grus och flis från gator och kommunala ytor. Först ut är gångbanor och allmänna ytor som förskolor, skolgårdar och pendelstationer, och arbetet avslutas med sopning av vägarna. Gatstädningen tar omkring sex veckor och räknas vara klart i slutet av april eller i början av maj.
– Den här veckan började vi med vägarna i Surte-Bohus för att sedan jobba oss norrut, säger Hans Henrysson.
Parallellt med gatstädningen har också vårblommor börjat planteras på olika platser runtom i kommunen.
– Även här får vi en del synpunkter på varför det planteras i en rondell och inte i en annan. Det beror helt enkelt på att vi inte har rådighet över alla cirkulationsplatser utan de tillhör Trafikverket, förklarar Tobbe Engström.
Slutligen kan meddelas att badbryggan vid Vimmersjön i Nödinge håller på att bytas ut. En ny kommer på plats under våren.
– På sikt ska samtliga bryggor på de kommunala badplatserna bytas ut, vi tar en varje år framöver, avslutar Hans Henrysson.