ALE. Serviceförvaltningen vill effektivisera genom att låta lokalvårdare avlasta vaktmästarna med att utföra enklare arbetsuppgifter. Fackförbundet Kommunal har gått med på att testa idén med serviceteam på Davinciskolan i Nödinge.
– Det sker just nu, sen ska vi följa upp och utvärdera erfarenheterna. Vi har en bra dialog med arbetsgivaren, säger Sladjana Gustafsson ordförande Kommunal Väst och sektion Ale/Lerum.
Serviceförvaltningen har sedan starten 2018 utvecklat och effektiviserat organisationen. Vaktmästare har gått från 16 till att idag bara vara sju kvar. Istället finns det fler som benämns fastighetsskötare.
– Vi upplever att de vaktmästare som är kvar är tungt belastade, men det är något vi har en dialog om. Vi vill skapa en tydligare bild av vad som är fastighetsskötarnas arbetsuppgifter och vad som är vaktmästarnas. Det är fortfarande lite oklart tycker vi, säger Sladjana Gustafsson.
För att avlasta vaktmästarna har Ale kommun fört fram en idé om att låta lokalvårdarna utföra enklare uppgifter som normalt är vaktmästarnas ansvar. Det kan handla om att byta glödlampor, skruva fast handtag som hänger löst, flytta undan möbler och liknande.
– Exakt vad som ska göras hoppas vi kunna specificera mer noga efter att ha testat idén på Davinciskolan. Vårt skyddsombud har redan varnat för att det kan bli för mycket som landar på lokalvårdarna, därför är det viktigt att vi testar, följer upp och utvärderar. Vi har medlemmar som ser fram mot detta, som är glada över nya arbetsuppgifter, men vi har också medlemmar som är oroliga. Ingenting är klart än. Vi ska testa och sedan förhandla, säger Sladjana Gustafsson.
Just nu pågår en samlokalisering av lokalvårdare, vaktmästare och fastighetsskötare. De ska utgå från Hardesjö Bilverkstads tidigare lokaler på Göteborgsvägen i Älvängen.
– Ja, de håller som bäst på att färdigställa lokalerna. Från fackets sida har vi varit lite tveksamma till om ytan verkligen räcker till, men kommunen verkar säker på sin sak. Vi hoppas att de har rätt. Att ha personalen samlad är en fördel och underlättar gemensamma genomgångar. Det ska gå snabbare att hitta flexibla lösningar om någon behöver extra hjälp med något till exempel, säger Sladjana Gustafsson.