NÖDINGE. Räddningstjänstförbundet Ale-Kungälv bildas.
Det nya förbundet träder i kraft vid årsskiftet, men redan den 1 juni kommer en interrimstyrelse att påbörja det förberedande arbetet.
– Huvudsyftet är att få till en betydligt enklare ledningsstruktur, säger projektledare Joachim Wever.
Räddningstjänsten Ale och Kungälv har samverkat sedan 1976. Det har bland annat inneburit att Ale kommun har köpt ledningstjänst och förebyggande arbete från sina kollegor på andra sidan Göta älv.
– I många år har det förts diskussioner om en eventuellt utökad samverkan kommunerna emellan när det gäller räddningstjänsten. För två och ett halvt år sedan fick kommuncheferna i uppdrag att titta på om det kunde finnas ett annat och bättre sätt att driva verksamheten på, förklarar Håkan Lundgren, räddningschef Ale/Kungälv.
Nu har båda kommunerna givit klartecken att bilda ett räddningstjänstförbund. Håkan Lundgren har under resans gång bistått projektledningen med sakkunskap, men han vill noga poängtera att det är ett politiskt beslut som ligger till grund för den nya organisationen.
– Med den nya organisationen får vi ett förbund, en styrelse/direktion. Det blir enklare och snabbare beslutsvägar. Vi kommer också ifrån det så kallade köp- och säljförhållandet, förklarar Joachim Wever.
Håkan Lundgren välkomnar organisationsförändringen som han anser kommer att underlätta det administrativa arbetet, rent operativt väntar däremot inga stora skillnader.
– Antalet brandstationer och personal förblir detsamma. Skulle det ske några förändringar ska inte det härledas det till det nya förbundet. Allmänheten kommer inte att märka någon som helst skillnad när de ringer 112. För dem kvittar det vad det står på brandmannens hjälm, huvudsaken är att hjälpen kommer. Det som privatpersoner tidigt skulle kunna uppfatta som en förändring är att det blir en lättare väg in till räddningstjänsten i andra frågor än de operativa eftersom vi kommer att arbeta på samma sätt i båda kommunerna, säger Håkan Lundgren.
Kommunfullmäktige i Ale och Kungälv har valt två ordinarie ledamöter och två suppleanter till den nya direktionen. Modellen är densamma för den interrimstyrelse som påbörjar sitt arbete i juni och som jobbar fram till årsskiftet. Från Ale kommun har valts kommunalråden Mikael Berglund (M) och Paula Örn (S). Som ersättare har valts Catharina Eliasson (S) och Fredrik Johansson (M).
– Även från Kungälv är det de båda kommunalråden som valts in i interrimstyrelsen. Det bevisar att ärendet har hög prioritet i båda kommunerna, säger Joachim Wever.
Betyder detta att räddningstjänsten får mer pengar att röra sig med?
– Nej, det tror vi inte. Däremot får vi en effektivare organisation som innebär att vi kan göra mer för samma pengar. Fram till nu har vi haft två fullmäktige, två kommunstyrelser och fyra nämnder att förhålla oss till. Det har hänt att man i samma fråga har velat gasa i en kommun och bromsat i den andra. Den styrmodellen kommer nu att förändras i och med att styrelsen/direktionen kommer att svara för den gemensamma politiska styrningen av räddningstjänsten. Detta innebär en snabbare och lättare samt enhetligare verksamhetsstyrning, säger Håkan Lundgren.
– Räddningstjänsten Ale-Kungälv har varit förlovade under så lång tid, nu är det dags att ta nästa steg och ingå giftermål. Personligen tycker jag detta är helt rätt väg att gå då organisationerna sedan 35 år redan är tätt sammanflätade i varandra samt att bägge kommunerna expanderar och är noga med att fortsätta ha en räddningstjänst som är snabb, säker och effektiv samt svarar upp till samhällets riskbild, avslutar Håkan Lundgren.