SURTE. 1978 lämnade de sista flaskorna glasbruket i Surte. Ett stycke industrihistoria tog sitt sista andetag, men glasbruksmuseet vill Ale kommun blåsa nytt liv i. Målbilden är ett kulturhus som innehåller bland annat restaurang, café, möteslokaler och bibliotek.
– Om fler verksamheter kan samexistera i huset blir det mer tillgängligt och långsiktigt hållbart, säger säger Robert Jansson (SD), ordförande i kultur- och fritidsutskottet.
Serviceförvaltningen i Ale kommun har fått i uppdrag att utreda möjligheterna att utveckla glasbruksmuseet i Surte. Politiken är överens om att det finns potential att skapa en mötesplats som blir till ett vardagsrum för surteborna.
– Blir det bra kan det även locka göteborgare. På lite längre sikt är utsikterna riktigt goda. Bygger familjen Sporre 700 nya bostäder på andra sidan vägen kommer glasbruksmuseet bli en naturlig plats att träffas på. Vi har i ett gemensamt visionsarbete skapat en målbild för var vi vill vara 2026 och detta ska serviceförvaltningen nu titta närmare på. Deras uppdrag blir att kostnadsberäkna och självklart se vad som är praktiskt genomförbart, säger Robert Jansson och betonar att politiken är helt överens.
– Vi har skapat en levande målbild som handlar om att få fler verksamheter att kunna samexistera i huset och på så vis göra det mer tillgängligt. Från kommunens sida är vi beredda att satsa för att utveckla byggnaden och skapa möjligheter till ett breddat utbud.
Den ideella föreningen Glasbrukets vänner ser idag till att museet håller öppet 11 timmar i veckan. Lisbeth Börjesson är ordförande och välkomnar kommunens visioner.
– Ja, det låter ju väldigt bra, men samtidigt är vi måna om att underhållet av huset sköts om redan idag. Vi är många som ryser av välbehag när vi hör om alla framtidsplaner för Surte. Det är klart att vi gärna vill att glasbruket ska bli surtebornas självklara vardagsrum, men det är inte lätt, menar Lisbeth Börjesson.
Idag har museet mellan 4000-5000 besökare varje år. Julmarknaden är ett evenemang som lockar långresta gäster.
– I år hade vi över 500 besökare. Glasbruket har fortfarande en stark attraktionskraft och det är väldigt kul. På ideell basis är det svårt att hålla öppet mer, men självklart hade det varit önskvärt att museet var mer öppet under sommarens semesterperiod.
Det är just det som är poängen med målbild 2026. Glasbruksmuseet ska bli mer som ett kulturhus heter det. ”Med kulturhistoria, museiverksamhet, konst, musik, lokalt hantverk/lokala
produkter, mat och dryck ska platsen locka till sig både alebor och långväga besökare”. Om fler verksamheter finns i huset kan även museidelen få en bättre tillgänglighet.
– Jag tror det finns stora möjligheter att hitta lösningar som gagnar många. Vi ser fram mot den här utredningen, säger Robert Jansson.