På lördag blir det storslagen invigningsfest på stationsområdet Lödöse Södra. Kommunledningen, här representerade av samhällsbyggnadschef, Paul Mäkelä, projektledare Angelika Samuelsson, samt kommunalråden Ingemar Ottosson och Peder Engdahl ser fram emot firandet tillsammans med allmänheten.
På lördag blir det storslagen invigningsfest på stationsområdet Lödöse Södra. Kommunledningen, här representerade av samhällsbyggnadschef, Paul Mäkelä, projektledare Angelika Samuelsson, samt kommunalråden Ingemar Ottosson och Peder Engdahl ser fram emot firandet tillsammans med allmänheten.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/09/v-38-Lodose-station-1.jpg

Invigning av stationsområdet i Lödöse

LÖDÖSE. Det som först inte var möjligt är snart verklighet. På lördag sker invigningen av Lödöse Södra – stationsområdet som kommer att utgöra en viktig knutpunkt för Lilla Edets kommun i framtiden. – Det ger vår kommun oerhörda möjligheter, säger kommunalrådet Ingemar Ottosson (S).

LÖDÖSE. Det som först inte var möjligt är snart verklighet.
På lördag sker invigningen av Lödöse Södra – stationsområdet som kommer att utgöra en viktig knutpunkt för Lilla Edets kommun i framtiden.
– Det ger vår kommun oerhörda möjligheter, säger kommunalrådet Ingemar Ottosson (S).

På lördag ska det firas att pendelparkeringen och stationsområdet Lödöse Södra är klart. Låt vara att det dröjer ytterligare några månader innan regiontåget till Göteborg börjar gå.
– Stationen och de förbättrade kommunikationerna gör det möjligt för kommunen att växa. Nu gäller det att vi tar vara på den här chansen på bästa sätt. Vi har planlagt Ekeberg där det finns utrymme för 150 villor samt hyres- och bostadsrätter. Västra Götalandsregionen spår en tillväxt för Lilla Edets kommun med 4,9 procent till 2020. Det innebär i runda slängar 600 nya invånare, säger Ingemar Ottosson.
– Med tåget kommer det att ta 22 minuter från Lödöse till Göteborgs central och tio minuter till Trollhättan. Vi kommer att få halvtimmestrafik under morgon- och eftermiddagsrusning och däremellan ska det gå ett tåg i timmen. Nu gäller det för oss att jobba vidare med den fördjupade översiktsplanen, så att vi får fram en helhetsbild för Lödöse. Det arbetet beräknas vara klart någon gång till våren/sommaren 2013.

Ivriga påtryckningar
Det var ingalunda självklart att det skulle bli någon tågstation i Lödöse. Ivriga påtryckningar från kommunledningen till Västtrafik gav dock resultat och det positiva beskedet kom i början av 2008.
– Vi kom in i projektet ganska sent. Nu närmar vi oss slutet på resan och man måste faktiskt komma ihåg att fyra år är en kort tid i dessa sammanhang. Att det blev just Lödöse Södra beror på att det är en optimal placering med 45:an som korsningspunkt och dessutom sker en närbetjäning av två samhällen, Lödöse och Alvhem, säger Paul Mäkelä, samhällsbyggnadschef i Lilla Edets kommun.

Angelika Samuelsson är projektledare och ansvarar för lördagens invigningsprogram på stationsområdet.
– Den här invigningsdagen infaller under Europeiska trafikveckan då allmänheten uppmuntras att istället för bilen välja alternativa resesätt. Våra kommuninvånare kommer att kunna åka gratis med Västtrafiks bussar till stationsområdet i Lödöse. Det går en buss varje timme från Lilla Edet centrum, men det finns även möjlighet att åka gratis kollektivtrafik från Hjärtum och Västerlanda, betonar Angelika Samuelsson.

Aktiviteterna under dagen består av teckningsutställning från elever i årskurs 3, uppvisning i bilklippning av räddningstjänstens personal från Falkenberg, simulator i sparsam körning, poängpromenad och mycket mer därtill. Det blir musikunderhållning av Jeanette Pettersson, finalist i Country-SM, och dansuppvisning av medlemmar från Sportlife Lilla Edet.
– Invigningsbesökarna ges också tillfälle att provköra elbil, elmoped och elcykel. Vi kommer också att ha ett minitåg för barnen, avslöjar Angelika Samuelsson.

Invigningstalet kommer att hållas av Ingemar Ottosson och ceremonin i övrigt ska innefattas av bandknytning, som en symbol för att den nya stationen blir en knutpunkt, samt ballonguppsläpp.

Mer från samhälle

Branta backar prioriteras

Gång- och cykelvägar till hållplatser, resecentrum, kommunala anläggningar och parkeringar…

”Jag blir uppriktigt förbannad”

Motorburen ungdom fortsätter att ställa till problem på olika platser…

Tågtrafiken påverkas: ”Längre restider”

Det omfattande arbetet med Västlänken fortsätter att påverka tågtrafiken. Under…

Ny multiarena i Nol

– Här var tidigare en asfaltsyta med tennisnät som ingen…

Senaste nytt

Lindström lämnar Surte – klar för ny aleklubb

Lindström har ett förflutet i Örgryte IS och Ahlafors IF.…

Branta backar prioriteras

Gång- och cykelvägar till hållplatser, resecentrum, kommunala anläggningar och parkeringar…

”Tuffa tider på riktigt”

Arturo Arques är en uppskattad föredragshållare som gästat Ale kommuns…

Susanne hjälper de fattigaste

Det startade med att Susanne Bohman började dela ut kläder…

SM nästa för Daniella 

Daniella Susa har alltid tyckt om att idrotta och för…

Snabb ökning av corona

Under vecka 48 konstaterades totalt 806 fall, vilket går att…

AIF-duo provspelar med GAIS

Två av dem är Chisomnazu Chika Chidi, 22, och Pascal Olsson,…

Gunilla firar 20 år som luciamamma

När Gunilla Johansson började engagera sig i luciakommittén så var…

Nu föreslås en ny skola i Alafors

En ny F-6-skola i Nol-Alafors har varit på politikens bord…

Marknadstörst

Coronapandemin vill vi helst lägga helt bakom oss, men fortfarande…

Stort hjärta för Ukraina

Det bor cirka 80 ukrainska flyktingar i Ale och Lilla…

Bästa julmarknaden i modern tid

Det är inte lika många butiker längs med Göteborgsvägen som…

”Jag blir uppriktigt förbannad”

Motorburen ungdom fortsätter att ställa till problem på olika platser…