På lördag blir det storslagen invigningsfest på stationsområdet Lödöse Södra. Kommunledningen, här representerade av samhällsbyggnadschef, Paul Mäkelä, projektledare Angelika Samuelsson, samt kommunalråden Ingemar Ottosson och Peder Engdahl ser fram emot firandet tillsammans med allmänheten.
På lördag blir det storslagen invigningsfest på stationsområdet Lödöse Södra. Kommunledningen, här representerade av samhällsbyggnadschef, Paul Mäkelä, projektledare Angelika Samuelsson, samt kommunalråden Ingemar Ottosson och Peder Engdahl ser fram emot firandet tillsammans med allmänheten.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/09/v-38-Lodose-station-1.jpg

Invigning av stationsområdet i Lödöse

LÖDÖSE. Det som först inte var möjligt är snart verklighet. På lördag sker invigningen av Lödöse Södra – stationsområdet som kommer att utgöra en viktig knutpunkt för Lilla Edets kommun i framtiden. – Det ger vår kommun oerhörda möjligheter, säger kommunalrådet Ingemar Ottosson (S).

LÖDÖSE. Det som först inte var möjligt är snart verklighet.
På lördag sker invigningen av Lödöse Södra – stationsområdet som kommer att utgöra en viktig knutpunkt för Lilla Edets kommun i framtiden.
– Det ger vår kommun oerhörda möjligheter, säger kommunalrådet Ingemar Ottosson (S).

På lördag ska det firas att pendelparkeringen och stationsområdet Lödöse Södra är klart. Låt vara att det dröjer ytterligare några månader innan regiontåget till Göteborg börjar gå.
– Stationen och de förbättrade kommunikationerna gör det möjligt för kommunen att växa. Nu gäller det att vi tar vara på den här chansen på bästa sätt. Vi har planlagt Ekeberg där det finns utrymme för 150 villor samt hyres- och bostadsrätter. Västra Götalandsregionen spår en tillväxt för Lilla Edets kommun med 4,9 procent till 2020. Det innebär i runda slängar 600 nya invånare, säger Ingemar Ottosson.
– Med tåget kommer det att ta 22 minuter från Lödöse till Göteborgs central och tio minuter till Trollhättan. Vi kommer att få halvtimmestrafik under morgon- och eftermiddagsrusning och däremellan ska det gå ett tåg i timmen. Nu gäller det för oss att jobba vidare med den fördjupade översiktsplanen, så att vi får fram en helhetsbild för Lödöse. Det arbetet beräknas vara klart någon gång till våren/sommaren 2013.

Ivriga påtryckningar
Det var ingalunda självklart att det skulle bli någon tågstation i Lödöse. Ivriga påtryckningar från kommunledningen till Västtrafik gav dock resultat och det positiva beskedet kom i början av 2008.
– Vi kom in i projektet ganska sent. Nu närmar vi oss slutet på resan och man måste faktiskt komma ihåg att fyra år är en kort tid i dessa sammanhang. Att det blev just Lödöse Södra beror på att det är en optimal placering med 45:an som korsningspunkt och dessutom sker en närbetjäning av två samhällen, Lödöse och Alvhem, säger Paul Mäkelä, samhällsbyggnadschef i Lilla Edets kommun.

Angelika Samuelsson är projektledare och ansvarar för lördagens invigningsprogram på stationsområdet.
– Den här invigningsdagen infaller under Europeiska trafikveckan då allmänheten uppmuntras att istället för bilen välja alternativa resesätt. Våra kommuninvånare kommer att kunna åka gratis med Västtrafiks bussar till stationsområdet i Lödöse. Det går en buss varje timme från Lilla Edet centrum, men det finns även möjlighet att åka gratis kollektivtrafik från Hjärtum och Västerlanda, betonar Angelika Samuelsson.

Aktiviteterna under dagen består av teckningsutställning från elever i årskurs 3, uppvisning i bilklippning av räddningstjänstens personal från Falkenberg, simulator i sparsam körning, poängpromenad och mycket mer därtill. Det blir musikunderhållning av Jeanette Pettersson, finalist i Country-SM, och dansuppvisning av medlemmar från Sportlife Lilla Edet.
– Invigningsbesökarna ges också tillfälle att provköra elbil, elmoped och elcykel. Vi kommer också att ha ett minitåg för barnen, avslöjar Angelika Samuelsson.

Invigningstalet kommer att hållas av Ingemar Ottosson och ceremonin i övrigt ska innefattas av bandknytning, som en symbol för att den nya stationen blir en knutpunkt, samt ballonguppsläpp.

Mer från samhälle

Omfattande VA-projekt är igång

Nu har Ale kommun startat planeringen för att bygga ett…

Trafikanter uppmanas välja rätt väg

Utmed den enskilda vägen finns cirka 15 hushåll. Vägföreningen ansvarar…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…

Senaste nytt

Kilanda marknad – går mot en ny vår på hösten

Kilanda marknad med öppen gård är en tradition som sträcker…

Träd föll – fyra personer skadade

KILANDA. En olycka inträffade vid 12-tiden vid Kilanda säteri. I…

”Vi var inte tillräckligt desperata”

På lördagen drog innebandysäsongen igång på riktigt och för Ale…

Cerry Holmgren – 55 år i idrottens tjänst

Lokaltidningen träffar Cerry Holmgren hemma i huset i Ekeberg dit…

Dubbla smällar för AIF

Mot Tvååker saknade AIF givna spelare som avstängde Daniel Tidstrand…

”Får gräva i skiten”

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Trots förbud – vikarie spände fast person i rullstol

Det var under en förmiddag som en vikarie spände fast…

”Min son vill inte heller vara där”

Att skolan skall vara en trygg plats dit våra barn…

Omfattande VA-projekt är igång

Nu har Ale kommun startat planeringen för att bygga ett…

Trafikanter uppmanas välja rätt väg

Utmed den enskilda vägen finns cirka 15 hushåll. Vägföreningen ansvarar…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…