NÖDINGE. Nyligen skedde fagning av den ängsmark som ska bli på Klöverstigen. Alebyggens personal var ute och krattade.
– En slags vårstädning för att få bort gammalt gräs, säger Mona Östebo, utbildad trädgårdsmästare.
Fagningen innebär att man magrar ut ängen så att det inte tillförs någon näring. På så sätt kan ängsmark bildas. En mager slåtteräng gynnar växternas mångfald.
– Detta är en bra plats då den ligger på en höjd, här är det lite torrare och det är dessutom en yta som får mycket sol vilket är positivt för ändamålet, säger Mona Östebo och tillägger:
– Att vi anlägger en äng just här är också av praktiska skäl eftersom det är ett fält som är svårt att klippa med gräsklipparen.
Vad blir nästa steg i detta projekt?
– Nu väntar vi på att ängen ska växa upp och i sommar gör jag en inventering av vilka växter som finns, sedan ska vi slå den i augusti. När det är gjort forslar vi bort höet, om man vill får man gärna hämta magert hö i samband med slåttern.
Vad blir det för blommor på ängen?
– Här blir det ängsväxter i form av bland annat rödklint, prästkrage, svartrot och röllika. Jag kommer dessutom att stödså med bland annat humleblomster och ängsgräs, säger Mona Östebo.
– Vi kommer att sätta upp informationsskyltar så att invånarna förstår syftet med projektet och varför vi låter gräset växa.
Johan Redlund är vd på Alebyggen. Precis som många av sina kollegor fanns han på plats med en kratta i handen.
– Vi har de senaste åren landat in nya utemiljöer på några gårdar på Klöverstigen. Vid sidan av trygghet, sociala aspekter, trivsel och variation så har en viktig del i detta arbete varit att stärka biologisk mångfald. Detta är ett projekt kopplats till det stöd som vi har fått från Boverket.