SKEPPLANDA. – Nu går vi snart ut på upphandling.
Det beskedet lämnade Alebyggens vd Johan Redlund när han gästade ortsutvecklingsmötet i bygdegården.
Till våren förväntas byggnationen ta sin början på området vid den gamla prästgården och om några år väntas också nya lägenheter på Påvels väg.
Den första delen av ortsutvecklingsmötet handlade om trafik. Kommunens trafikingenjör Katarina Lagerqvist och samhällsplanerare Amanda Jonasson presenterade trafikplanen och senare skedde också en genomgång av ”Fri sikt”, varpå en broschyr delades ut till besökarna. Medverkade på mötet gjorde också chefen för sektor samhällsbyggnad Barbro Sundström och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Rolf Gustavsson (S).
Efter pauskaffet fick Alebyggen möjligheten att redogöra för sina framtidsprojekt för kommunen i allmänhet och Skepplanda i synnerhet.
– Vi har fått ett utökat ägardirektiv som medför ett krav på att vi ska öka produktionen med 300 lägenheter i Ale under de närmaste åren. Det är en skriande bostadsbrist och folk står i kö i tre år för att få en lägenhet, förklarade Johan Redlund.
Alebyggen har inventerat intressanta ytor för kommande byggnation. Förutom gamla prästgården finns också ambitionen att bygga nya bostäder på Påvels väg.
– Det är en yta i slänten med skogen i ryggen. Detaljplaneprocessen är igång. Tanken är att vi ska landa i produktionen på prästgården och med ett par års mellanrum komma igång på Påvels väg, berättade Johan Redlund.
Området på Arnes väg, som inkluderar prästgården, ska bebyggas med cirka 26 lägenheter. Tanken är att utföra projektet i två etapper.
– Det är cirka 22 lägenheter i nyproduktion och därefter cirka fyra lägenheter i gamla prästgården. I den hårt skurna byggrätten finns en viss flexibilitet. Vi hoppas komma igång med byggnationen av den första etappen under våren 2018.
Vilken lägenhetsutformning är det frågan om?
– Det finns kulturhistoriska värden specificerade, som anger hur det ska byggas. Prästgården ska renoveras varsamt och den gamla drängstugan ska bevaras. Projektet väntas snart gå ut på upphandling. Vad vi tittar på nu är så kallade typhus som skulle kunna hålla nere hyresnivån. Vi får inte glömma att det råder en överhettning i branschen och att vi har en prisutveckling på produktion att förhålla oss till, avslutar Johan Redlund.