ALE. 2011 präglades mest av anpassningar och tuffa ekonomiska ramar.
Resultatet med ett överskott om 47 Mkr för Ale kommun är därför svårare att förstå.
– Pedagogiskt är det bekymmersamt, men sanningen är att stora delar av överskottet kunde vi faktiskt inte förutse, säger Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M).
Många bär med sig minnet av stora förändringar av Kommunstyrelsens förvaltning, protester om indragna fritidsledartjänster, för stora barngrupper i förskolan – och inte minst utebliven isspolning i Ale Arena. 2011 var ett tufft år för den borgerliga Alliansen med stöd av Aledemokraterna, men när året summeras finns ett överskott om drygt 47 miljoner kronor.
– Den största delen av det här överskottet är pengar som vi ändå inte hade kunnat använda i verksamheterna. Dessutom var de inte kända förrän i slutet av året. Skatteprognoserna går upp och ner hela tiden, till sist stannade den på 12,9 Mkr plus och det är vi naturligtvis glada över. Genom att skriva ner vårt resultat från 15 Mkr till noll gjorde vi vårt bästa för att använda dem. De lägre arbetsgivaravgifterna för äldre och personal under 26 år gav oss ett överskott om 7,8 Mkr. Det är svårt att beräkna, då du inte vet vilken ålderstruktur personalen kommer att ha under hela året. Grusintäkter från BanaVäg i Väst är engångsintäkter, liksom reavinster. För gemene man är 47 Mkr väldigt mycket pengar, men för en kommun som omsätter 1,3 miljarder är det en betydligt mindre summa, förklarar Mikael Berglund.
Han får hjälp med pedagogiken av ekonomichef Helene Ramert.
– De finansiella kostnaderna är också svåra att beräkna. Att de blev betydligt lägre i år beror ju bland annat på att vi inte har genomfört alla de investeringar som var planerat. Vi har en låneskuld om 106 Mkr vid årets slut, men trodde som sagt att den skulle ha varit större. Nu är överskottet om 47 Mkr inget att jubla allt för högt över. Uppräkningen av den gamla pensionsskulden (före 1998) steg med 53,6 Mkr. Eftersom Ale kommun står inför stora investeringar i bland annat skolor och förskolor är det också nödvändigt att visa ett starkt resultat. Som alla vet är det bra att ha en kontantinsats med sig när det är dags att bygga eller köpa hus, säger Helene Ramert.
Oppositionsråd Paula Örn håller med om mycket, men inte allt.
– En del av överskottet var känt tidigt och hade majoriteten till exempel viljat spola is i Ale Arena så fanns det pengar till det. Att vi gjorde ett bra resultat 2011 är ingen nyhet, men nivån överraskar. Tyvärr valde Alliansen att inte sätta så många mätbara mål fast de sa bland annat att alla elever skulle nå gymnasiebehörighet. Med facit i hand konstaterar vi att det blev tvärtom. Vidare skulle 2011 var året då det satsades på näringslivsklimatet, men allt tyder på att vi fortsätter att falla i alla mätningar, kommenterar Paula Örn.
Förutsättningarna för 2012 påminner mycket om hur det såg ut inför 2011. Dessvärre pekar den första skatteprognosen på en försämring om knappt 10 Mkr. Det är effekterna av lågkonjunkturen och en försämrad arbetsmarknad som slog till 2009.
– Våra nämnder har bra koll på sina verksamheter, men vi får vara aktsamma. Vi har inga stora marginaler, säger Mikael Berglund.