ALAFORS. Runt om i landet arbetar verksamheter på olika sätt för att minska matsvinnet. På Alafors Fria Skola har kökspersonalen utmanat eleverna i en tävling – som direkt gjort att eleverna slänger mindre mat.
Allt började med att kökspersonalen på Alafors Fria Skola, i höstas, vägde matsvinnet ”i smyg”.
Då konstaterade personalen att snittet låg på 26 gram matsvinn per elev och måltid. När eleverna kom tillbaka till skolan efter jullovet hade kökspersonalen ordnat med en utmaning.
– Då satte vi målet att komma ner till 15 gram. Vi kommer aldrig att kunna komma ner till noll och det är heller inte målet. Syftet är snarare att barnen ska tänka till, säger Erika Persson, kökschef på skolan.
Barnen informerades av utmaningen och tog till sig den direkt. Förutsättningarna är enkla – om skolans elever snittar 15 gram matsvinn eller mindre så får eleverna en stjärna, vid 20 insamlade stjärnor får barnen rösta fram en maträtt som ska serveras.
– Jag hade önskat Ramen. Det är som pasta med tofu och buljong, säger Pim Kasimir-Edlund i årskurs 3 och klasskamraten Sixten Norman hakar snabbt på:
– Våfflor!, säger han.
Utmaningen har gått över förväntan, även om målet givetvis inte uppnås varje dag.
– Vi har redan fått sju stjärnor, säger Sally Hansson i åk 2 och pekar mot tavlan där stjärnorna tydligt redovisas.
– Eftersom man vill klara 20 stjärnor så tänker man till mer. Jag har blivit bättre på att inte slänga mat, säger klasskamraten Agnes Källvik-Jeppsson.
Erika Persson är däremot noga med att förtydliga att ingen på något sätt blir arg om eleverna skulle slänga mat.
– Vi uppmuntrar eleverna till att prova nya maträtter, så det är ingen som blir sur om barnen skulle slänga mat. Det är inte förbjudet att slänga och det är inte för min skull som eleverna gör det här, utan utmaningen är på deras villkor, förklarar hon.
Att matsvinnet uppmärksammas har även gjort att eleverna fått en bättre uppfattning om vad saker och ting väger. Barnen förklarar att 15 gram är mindre än vad många kanske tror.
– En prinskorv väger typ 15 gram, förklarar Sixten.
Varför tycker du att det är viktigt att minska matsvinnet?
– Folk i andra länder kanske inte ens har någon mat, så då får vi som har mat vara nöjda och äta upp, säger Sixten.