ALE. Just nu går många niondeklassare i väntans tider men eleverna har fortfarande möjlighet att ändra sitt gymnasieval.
– Vi har fortfarande möjlighet att hjälpa eleverna att göra ett omval eller prioritera om i ordningen, berättar Louise Paulsson, studie- och yrkesvägledare på Bohusskolan.
Förra veckan, den 11 april, kom den preliminära antagningen till gymnasievalet. Många niondeklassare i kommunen väntar nu med spänning på höstens nya utmaningar, men ännu är inget hugget i sten.
– Det preliminära beskedet är baserat på betygen från höstterminen och handlar främst om att eleverna ska se hur de ligger till samtidigt som gymnasieskolorna ska kunna sätta sin organisation inför hösten, säger Louise Paulsson, studie- och yrkesvägledare på Bohusskolan.
Det är först den 25 juni, tisdagen efter midsommarhelgen, som den slutgiltiga antagningen är klar.
Eleverna har även möjlighet att ändra sig fram till den 3 juni.
– Om man mot förmodan tycker att ens val inte känns helt bra så ska man kontakta studie- och yrkesvägledaren på sin skola. Vi har fortfarande möjlighet att hjälpa eleverna att göra ett omval eller prioritera om i ordningen, berättar Louise Paulsson.
Skolornas studie- och yrkesvägledare tar även kontakt med elever som ligger i riskzonen för att inte komma in på något av sina val.
– Även om vi säger till eleverna att man behöver göra minst fem val och helst åtta, så kan vi se att vi har en del elever som enbart har blivit reserv på sina val. Då kontaktar vi de eleverna för att ta fram en plan b för att elevven inte ska riskera att stå utan skola, även om eleven har gymnasiebehörighet, säger hon.
Det vanligaste idag är att eleverna söker ”breda” högskoleförberedande program, som exempelvis ekonomiprogrammet. Louise Paulsson berättar dock att det emellanåt kan finnas en viss okunskap om vad yrkesprogrammen erbjuder.
– På alla yrkesprogram får man även grundläggande behörighet för högskola och universitet. Det jobbar vi jättemycket med att förmedla till eleverna men vi försöker även nå vårdnadshavarna i detta, berättar hon.
Överlag upplever yrkesvägledaren att eleverna är bättre förberedda idag jämfört med för några år sedan.
– I Ale har vi fördelen att vi har en studie- och yrkesvägledare på varje högstadieskola. Det har de senaste åren gett oss förmånen att börja jobba med eleverna redan i årskurs 7. Idag är även alla lärare mycket bättre på att koppla verkligheten till sitt ämne, säger Louise Paulsson och fortsätter:
– När vi möter niondeklassare idag så upplever vi som vägledare att eleverna är bättre förberedda och ställer andra frågor om gymnasiet. Det har att göra med att vi numera påbörjar arbetet längre ner i åldrarna och att vi samarbetar kring kommunens vägledarplan som finns på varje skola.