ALE. Nästa år blir skolan i Ale helt avgiftsfri.
Kostnader i samband med exempelvis utflykter, studiebesök och matsäck får inte bekostas av eleverna.
Beslutet välkomnades av de rödgröna i samtycke med Folkpartiet.
– Det är ett urdumt beslut, menar Utbildningsnämndens ordförande Elena Fridfelt (C).
Enligt skollagen ska utbildningen vara avgiftsfri, med undantag för enstaka belopp som bedöms som obetydliga. Tidigare har gränsen för dessa avgifter gått vid 300 kronor per läsår för grundskolan och motsvarande 700 för gymnasiet.
Från och med januari 2013 kommer man inte längre att få ta ut kostnader i samband med av skolan arrangerade utflykter, studiebesök, fruktstunder, matsäck med mera.
Förslaget, som tagits fram av Ale kommuns verksamhetschefer för grundskola och gymnasium i samråd med rektorerna, välkomnades av de rödgröna partierna, som fick medhåll av Folkpartiet.
– Beslutet går i linje med en motion om att minska barnfattigdomen och jag tycker att det låter helt rimligt. Det är orimligt att ta ut avgifter i skolan och det går lätt inflation i vad man kan ta ut pengar för och inte, säger Dennis Ljunggren (S), vice ordförande i Utbildningsnämnden.
Klas Nordh (FP), ledamot i nämnden, har drivit frågan om avgiftsfri skola i flera år.
– Att välja att inte vara närvarande i den här frågan hade varit helt omöjligt för mig. Det hade känts sämre än att ta diskussionen med de övriga allianspartierna, säger han och tillägger.
– Det är viktigt att tänka på de svagaste familjerna och enda sättet är att lägga en kostnad för skolan som alla kan betala och det är noll kronor. Vi har barn i vår kommun där 20 kronor är mycket pengar. Dessutom ligger ett tjänstemannaförslag till grund för beslutet.
Alliansen oroad
Utbildningsnämndens ordförande Elena Fridfelt (C) är av en annan uppfattning och menar att beslutet om avgiftsfri skola slår snett.
– Det är ett urdumt beslut eftersom vi inte vet vilka konsekvenser det kommer att få. I Umeå kommun till exempel tolkade man det som att skolorna får köpa in skidutrustning, cyklar och gymnastikkläder. Det rätta hade varit att ta fram tydliga riktlinjer som är samma för alla. Vi har väldigt få barn i ekonomiskt utsatta familjer och de tas om hand på det sättet som de ska.
Hon menar att resurser nu istället måste tas från andra prioriterade områden.
– Vi har en bra bit kvar när det gäller lärartätheten, men vi följer redan de lagar och regler som finns om avgifter i skolan. Hur många lärare kommer vi att behöva säga upp? Vi vet inte hur mycket det kommer att kosta för att inte få Sveriges tråkigaste skola.
Budgetförslag avslogs
I samband med att beslutet om avgiftsfri skola togs för två veckor sedan lade oppositionen även fram ett förslag som innebar att avsätta 1 miljon kronor i nästa års budget för att täcka kostnaderna. Där fick man dock inte med sig Folkpartiet och det blev avslag.
– Vi röstade emot eftersom vi precis sitter i ett budgetarbete. Att börja med att öronmärka en miljon hade varit oseriöst, man måste se budgeten i sin helhet, säger Klas Nordh.
Dennis Ljunggren tycker att det var olyckligt och har nu föreslagit att en miljon avsätts i nästkommande budget.
– Om man räknar 300 kronor gånger 3800 barn blir det över en miljon kronor som betalas av föräldrar till barn i Ales skolor. Konsekvensen blir annars att ta från den ordinarie budgeten och det ska inte drabba den vanliga skolan.