NÖDINGE. Den politiska ledningen i Ale slår fast att det inte saknas pengar till skolan.
– Vi ska bara se till att vi använder dem rätt, idag har vi för höga overhead kostnader, sa Utbildningsnämndens ordförande, Dennis Ljunggren (S).
I den ekonomiska genomlysning som sektorledningen har gjort av sin egen förvaltning har redan ett antal miljoner hittats – dessa ska föras ut till klassrummen.
Drygt 90 medlemmar, personal i Ales förskolor och grundskolor, hade hörsammat fackförbundens inbjudan till möte med kommunledningen som representerades av både ledande politiker och tjänstemän. Huvudfrågan var ekonomin och de konsekvenser som effektiviseringsbudgeten fått för den psykosociala arbetsmiljön.
– Skälet till att vi nu redovisar ett stort underskott beror främst på två saker; att lönekostnaderna inte minskat som planerat och att de intäkter som vi budgeterat med från Migrationsverket för mottagandet av ensamkommande barn inte beviljades, förklarade kommunchef Björn Järbur inledningsvis.
Att politiken skulle spara på skolan tillbakavisades bestämt från en enad front.
– Tvärtom satsar vi mer än de flesta andra kommuner, men vi måste se till att pengarna hamnar i kärnverksamheten. Sektorledningen har fått i uppdrag av oss att syna förvaltningen. Där ser vi att vi har för höga overhead kostnader och vi har redan hittat flera miljoner som kommer att föras ut till klassrummen, sa Dennis Ljunggren.
Den heta arbetsmarknaden har tillsammans med en försämrad arbetssituation skapat en viss personalomsättning på lärarsidan. Vad ska ni göra för att vi ska stanna? undrade en deltagare.
– Det är en befogad fråga och den jobbar vi med. Vi måste sätta in en rad olika åtgärder, framför allt måste vi förbättra den psykosociala arbetsmiljön, svarade Torbjörn Jordansson, tf sektorchef Utbildning.
Det yttrades också kritik mot att Ale satt ett för högt tillväxtmål och att kommunen växer för snabbt.
– Jag har svårt att se tillväxt som något negativt. På sikt ger det kommunen ökade intäkter och ett bättre underlag att utveckla den gemensamma välfärden, menade kommunalråd Paula Örn (S) och hon fick stöd av oppostionsråd Mikael Berglund (M).
– Faktum är att vi inte kan bromsa nu. Vi har ingen juridisk möjlighet att göra det. Detaljplanerna är redan klubbade och vi kan inte stoppa ett bygglov inom ramen för dessa.
Ju längre kvällen led höjdes rösterna om förslag på konkreta åtgärder som kan genomföras omgående.
– Vi försöker identifiera problemen och i det arbetet är dialogen det viktigaste instrumentet. Vi försöker att komma ut i verksamheterna för att bilda oss en ännu bättre bild av situationen. Just nu har det handlat mycket om att stärka rektorerna och höja den ekonomiska kompetensen på samtliga chefsnivåer, berättade Björn Järbur.
Fredrik Blomqvist, huvudskyddsombud för Lärarförbundet, vädjade om att få lite framtidstro.
– För tillfället känns det som att ni vill att vi ska springa längre på kortare tid med fler hinder på vägen. Det är inte en tillfredsställande arbetsmiljö.
Elena Fridfeldt (C), vice ordförande i Utbildningsnämnden, betonade att de inser problematiken.
– Vi ser att sjuktalen ökar och det oroar, därför visstidsanställer vi nu 30 personal för att skapa trygga arbetsgrupper. Vi diskuterar också bemanningsenhetens utmaningar.