Alexander har hittat hem

LILLA EDET. Alexander Mellqvist har en lång och framgångsrik fotbollskarriär bakom sig. Nu trivs 34-åringen med tillvaron i division 5-klubben Edet FK.
– Det är härligt, säger han till Alekuriren.

Regnet öser ner över Ekaråsen i Lilla Edet och Edet FK förbereder sig för träning. Alexander Mellqvist slår sig ner på en bänk utanför omklädningsrummet och blickar ut över planen.

– I det här vädret är det ingen fara att spela fotboll, snarare tvärtom. Jag föredrar detta före solsken och värme som det har varit den senaste tiden. Det har nästan varit outhärdligt att spela, säger han och skakar lätt på huvudet.

Alexander bor i dag blott ett stenkast från Ekaråsen.

– Det är härligt. Jag kan gå till träningarna och hemmamatcherna.

Alexander Mellqvist har en lång och framgångsrik fotbollskarriär bakom sig. Lilla Edet-sonen har representerat Örgryte IS i allsvenskan, gjort över 100 matcher för Ljungskile SK och spelat tre säsonger i Varbergs BoIS.

– Det är många fina minnen som ligger mig varmt om hjärtat. Att få spela på Gamla Ullevi med ÖIS var häftigt och jag trivdes väldigt bra med att bo i Göteborg. Jag gjorde därefter många säsonger i Ljungskile, men efter att vi åkte ur superettan 2016 var jag tvungen att hitta något annat jobb vid sidan av fotbollen, säger Alexander.

Ljungskile blev hans sista klubb på elitnivå. I januari förra året meddelade Alexander att han skulle dra sig tillbaka.

– Jag kunde leva länge på fotbollen och jag funderade på vad jag skulle göra efter karriären. Ett jobb på en byggfirma dök upp och jag trivdes väldigt bra. Det var svårt att kombinera spel i division 1 med familjen och arbetet. Efter säsongen 2018 var det inte värt det längre, berättar Alexander.

Edet FK var inte sena med att kontakta Alexander, men han valde först att tacka nej.

–Jag behövde en paus. Oavsett vilken division man spelar i krävs det att man lägger ner tid och jag ville vara ifrån fotbollen ett tag.

Drygt ett halvår tog det innan Alexander hörde av sig till Edet.

–Jag hörde av mig till tränaren och frågade om det fanns en plats på bänken. Det gjorde det och jag fick till slut hoppa in. Efter det har jag tränat en gång i veckan plus match, berättar Alexander, som i våras var tvungen att genomgå två knäoperationer.

–Jag hade några lösa benbitar i knäet. Det var ingen stor operation och efter att stygnen hade tagits bort kunde jag träna igen, men det kändes inte bra. Läkaren upptäckte att det fanns ytterligare en lös benbit som låg gömd. Därför var jag tvungen att opereras igen.

Nu är han tillbaka med full kraft. Alexander är en mångsidig fotbollsspelare som kan spela på olika positioner. Under stora delar av sin karriär höll han till på mittfältet, men de sista åren i Ljungskile var Alexander en försvarsklippa. I Edet FK har han fått en annan roll.

–Jag är forward. Det är gött att vara där uppe. Jag har alltid haft en näsa för att göra mål oavsett vilken position jag spelat på, säger Alexander, som hittills har gjort fyra mål på fem matcher.

Saknar du tiden i elitfotbollen?

– Både ja och nej. Jag hade det jättegott då, men samtidigt är jag nöjd med hur jag har det nu. Jag är ingen grubblare och jag vill inte hoppa tillbaka till den tiden.

Söndagens match mot FC Corner vann Edet FK med 4–2. Alexander gjorde ett av målen.

Gratis!
Mer från sport

Anna är tillbaka efter 18 år 

Anna Ahlman (tidigare Ottosson) började att spela innebandy i Ale IBF i slutet av 80-talet och hon var kvar i…

Helgens sporthändelser

Surte BK har fått en fin start på årets säsong. Lördagens på förhand tuffa bortamatch slutade med en storseger, 7–2.…

Nionde raka förlusten

Noll poäng och en jumboplats i division 3 efter nio spelade matcher. Det är Ale IBF:s facit i år. I…

Ales damer går som tåget

Ale IBF har minst sagt fått en fin start på årets säsong. Fem matcher har spelats och laget har idel…


Senaste nytt

Elinor brinner för kultur och föreningsliv

Elinor Johnson är ursprungligen från Falköping och kom senare att bo i Göteborg under flera år innan hon landade i…

Anna är tillbaka efter 18 år 

Anna Ahlman (tidigare Ottosson) började att spela innebandy i Ale IBF i slutet av 80-talet och hon var kvar i…

Jennifer tog bästa bröllopsbilden 

Tidigare har Jennifer Nilsson blivit utsedd till Europas bästa unga bröllopsfotograf under Way Up Norths, som är ett nätverk för…

Första fallet av nya mutationen i regionen

Under onsdagen bjöd Västra Götalandsregionen in till en pressträff med Thomas Wahlberg, Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör samt vaccinationssamordnare…

”Omotiverat höga priser på elmarknaden”

Stefan Brandt har mångårig erfarenhet av kraftproduktion och krafthandel på nationell och nordisk nivå. Han förvånas över den debatt som…

Inflyttning på Änggatan i Älvängen

På december månads första dag kunde de första hyresgästerna flytta in på Änggatan. Totalt handlar det om 27 lägenheter för…

”Trycket på vårdcentralerna ökar enormt”

Samtidigt som vaccineringen av den tredje dosen löper på ökar smittspridningen av covid-19. Under vecka 47 rapporterades 20 nya fall…

Ett tungt steg tillbaka

Kommunerna förväntas följa efter och därmed kan det få stora konsekvenser även på lokal nivå. Rätt eller fel? Jag hoppas…

Juligt firande i Lödöse

Hantverk, smycken, julgodis, mat och lotterier. Listan av aktiviteter kunde göras lång när Jul i byn kom till Lödöse i…

Julmarknad i vacker vinterskrud

Efter närmare 50 år med julmarknad i oavbruten följd tvingades Älvängens Företagarförening förra året pausa arrangemanget. Därför var glädjen stor…

Helgens sporthändelser

Surte BK har fått en fin start på årets säsong. Lördagens på förhand tuffa bortamatch slutade med en storseger, 7–2.…

Begravningsbyrå som utvecklas

För snart två år sedan bestämde sig Anders Johansson för att flytta Ale Älvdalens begravningsbyrå till Järntorget i Älvängen. Skälen…

Nionde raka förlusten

Noll poäng och en jumboplats i division 3 efter nio spelade matcher. Det är Ale IBF:s facit i år. I…