De tar strid för bussen

STARRKÄRR. Busslinje 412 kommer att försvinna. Det har väckt starka reaktioner på landsbygden.
– Det skapar ett utanförskap. Vi känner oss kränkta, säger Jenny Larsson.

Busslinje 412 kommer att försvinna, vilket har väckt starka reaktioner på landsbygden. En Facebook-grupp samt en namninsamling har startats för att bevara bussen.
Busslinje 412 kommer att försvinna, vilket har väckt starka reaktioner på landsbygden. En Facebook-grupp samt en namninsamling har startats för att bevara bussen.
http://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2019/05/v2119-buss-strarrkacc88rr-1.jpg

Kollektivtrafiken har blivit ett hett omdebatterat ämne på landsbygden i kommunen. I torsdags samlades 14 personer i Starrkärrs församlingshem som alla påverkas negativt när busslinje 412 försvinner i juni.

– Jag tar bussen till skolan varje dag och på morgonen är den full. Jag använder den även till träningarna på kvällarna, men nu kommer jag att bli beroende av att mina föräldrar kan köra mig, säger Tilda Ranebjörk, som går i skola i Älvängen.

– Jag åker också buss till skolan varje dag och nu ska bussen som användes mest försvinna, vilket är galet. Efter sommaren kommer jag att börja på gymnasiet i stan och kommer inte kunna ta mig därifrån efter klockan 18, fortsätter Loke Slitebo.

I stället för buss 412 kommer resenärerna att hänvisas till linje 414. Förändringarna innebär att det inte kommer att gå någon buss från Starrkärr på helgerna, under kvällarna efter klockan 18.11 eller sommaren. Då kommer det att finnas tio anropsstyrda turer mellan 1 juli till 16 augusti.

– Det skapar ett utanförskap. Vi känner oss kränkta. Detta stoppar människor från att flytta hit och jag tycker att alla har rätt att ta sig dit de vill, säger Jenny Larsson, som för fyra år sedan valde att flytta från Göteborg tillsammans med sin dotter.

– Jag kände att jag ville flytta ut till landet och Ale passade bra eftersom det är lätt att ta sig in till stan, men nu kommer det att förändras fullständigt. Jag kan absolut hålla med om att det går alldeles för många bussar i dagsläget och det är en självklarhet att dra ner på antalet turer, men att ta bort en buss helt och hållet är orimligt. Vi blir också isolerade i och med att det blir svårare att få besök när det inte går någon buss, säger hon.

Cia Jöhnk bor i Ulvstorp och hennes dotter arbetar inom äldrevården i Göteborg.

– Hon har inget körkort och kommer inte kunna ta sig hem när hon jobbar till klockan 22. Hon vill inte flytta till stan, berättar hon.

Anitha Kristiansson från Starrkärr-Kilanda församling är bekymrad över att det kommer bli svårare att ta sig till Starrkärrs kyrka.

– Människor kommer inte kunna ta sig till sina anhörigas gravar. Det är många äldre som bor i Älvängen, men som har gravplatser i Starrkärr, säger hon.

Kenth Wasserman bor i Ölanda och har flera familjehemsplacerade ungdomar boende i hemmet som använder bussen frekvent.

– Som mest har jag fem ungdomar som använder bussen dagligen och nu kommer jag att tvingas köra dem i stället. De kommer att bli väldigt begränsade och jag tycker att informationen om de här förändringarna har varit obefintlig. I Ale kommun säger man att man vill ha ett samtal med medborgarna, men det här har gått fullständigt förbi. Det är riktigt illa, säger han.

Läs också: ”Förstår frustrationen” 

Viktor Gustafsson har nu startat Facebook- gruppen ”Rädda vår buss 412” som i dagsläget har över 500 medlemmar och han har även startat en namninsamling som har närmare 400 underskrifter.

– Jag använder bussen dagligen och kommer därför att påverkas mycket av de här förändringarna. Det som är mest irriterande är att Västtrafik säger att buss 412 ofta är tom, men den är full under vissa turer. Sedan är det väldigt konstigt att det åker tre stora bussar samtidigt mellan Nödinge och Grunne. Jag håller med om att det går för många bussar i dag, men att ta bort en linje är absurt, säger han.

Jessica Pettersson, också boende i Starrkärr, lägger till:

– Enligt barnkonventionen, som blir lag nästa år, får man inte diskriminera barn och ungdomar – och det tycker jag att Västtrafik och Ale kommun gör med detta beslut. Barn och ungdomar har rätt att kunna delta i samhällslivet, även dem som bor utanför tätorterna, säger hon.

Gruppen vill nu ha ett möte med Västtrafik och Ale kommun för att diskutera beslutet.

– Dialogen med oss som berörs av beslutet har varit bristfällig och vi vill därför prata med någon representant från kommunen och Västtrafik. Vi är eniga om att det går alldeles för många bussar här i dag, men vi tycker att det är under all kritik att ta bort en linje. Det kommer att påverka så många människor på landsbygden här i kommunen, säger Lina Edfeldt.

Läs också: Proteststorm i Starrkärr 

Mer från samhälle

Minipark anläggs i Älvängen

Idén om miniparken föddes efter dialogmöten med invånarna. Fler grönområden och tillika mötesplatser efterlystes. – Vi ville inte ha en…

Försäljningsstart av BoKlok-hem

Nu är BoKlok tillbaka i Göta med en ny etapp av totalt 45 parhus, radhus och lägenheter. Husen har 5…

Lämna förslag och påverka kommunen

Alla som har någon slags anknytning till Ale kan lämna förslag. Det kan handla om vad som helst som rör…

Christian efter Daniel

Anledningen till att Daniel Hjerpe lämnar uppdraget som kommunpolis under en period är att han blivit antagen till stabstjänstgöring. –…


Senaste nytt

Coop har tagit över Tit Bits

Ombyggnaden av Handelsplats Älvängen är i full gång även om projektet är tidsmässigt försenat. Som ett led i förändringsprocessen läggs…

SBTK föll tungt i blåsten

Det blåste rejält över Forsvallen när tabelltvåan Skepplanda BTK tog emot trean Sandareds IF på söndagseftermiddagen. SBTK ville studsa tillbaka…

Så firades AIF:s guldhjältar

Efter 0-0 hemma mot Skoftebyn stod det klart att Ahlafors IF:s herrar seriesegrar i division 3 mellersta Götaland. Det betydde…

Delad poäng i toppmötet

Det var mycket som stod på spel i fredagens toppmöte på Ytterns IP. Vid seger skulle hemmalaget Ytterby säkra seriesegern…

Bäddat för seriefinal!

Det skiljer åtta poäng mellan serieledande Ahlafors IF och Skoftebyn när lagen drabbar samman på Svenska Stenhus Arena på lördagen.…

Barnteater på Lödöse museum

Besökarna får höra sagan om trollet som tappat sin tjocka silverring och hur den hamnade i Lottas ficka. Med sång,…

Far och son på scen

Som åttaåring stod Alexander Grove på scen för första gången och han har sedan dess uppträtt på många olika platser…

Nostalgi i massor med Flamingo

Inte ens oväder med regn och blåst kunde förstöra festen. 270 personer hade löst entré och det blev till att…

Minipark anläggs i Älvängen

Idén om miniparken föddes efter dialogmöten med invånarna. Fler grönområden och tillika mötesplatser efterlystes. – Vi ville inte ha en…

Enis är laddad för premiären

På lördag är det premiär för årets stora musikal på GöteborgsOperan: Oliver! som bygger på Charles Dickens klassiska berättelse om…