Under två intensiva dagar, torsdag och fredag, fick landets främsta konditorer visa på stor kreativitet i ett högt tempo inför en entusiastisk publik. Tävlingen bestod av tre delmoment; en tårta med minst tre våningar, tre sorter petit fourer och ett hemligt moment. Juryn imponerades av finalisternas fantasifulla och naturinspirerade bakverk som höll hög kvalitet och bestod av nyskapande smakkombinationer som samspelade väl med varandra.
Vinnaren Kalle Bengtsson tolkade årets tema, som var natur, på ett sagolikt sätt, bland annat med tårtan Insjön som dekorerades av en trollslända i socker.
– Vi visste att årets startfält var oerhört starkt och det har vi verkligen fått bevis för. Jag slutar aldrig förundras över vilka fantastiska bakverk konditorerna i tävlingen ”Årets konditor” skapar. Den kreativitet och hantverksskicklighet finalisterna visar när de genom sina bakverk lyckas förmedla temat natur, höjer ribban för vad konditorbranschen i Sverige kan åstadkomma, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets konditor.