Det har nog inte undgått någon att matkassen blivit dyrare. Det har heller inte undgått kommunen som dagligen serverar mat till förskolor, skolor och särskilda boenden.
– Vi arbetar konstant med att utveckla våra menyer, råvaruinköp och livsmedelsval. Köksmedarbetarna gör dagligen ett fantastiskt arbete med att ta in alla parametrar vi ska ta hänsyn till och de mål som är uppsatta med hänsyn till miljö och hållbarhet. Allt inom ramen för budgeten, säger kostchefen Sofie Axelsson, som även lyfter fram den goda dialogen med politikerna.
Hon berömmer det arbete som alla inblandade gör, samtidigt som hon poängterar att det är en ständigt pågående process.
– Arbetet med att minska matsvinnet kommer att bli ännu viktigare nu framöver, så det gäller att ha ett fortsatt stort fokus på det.
I enighet med klimatlöftena i Klimat 2030 så för kommunen statistik över matsvinnet i den offentliga verksamheten.
– Skolköken mäter oftare, men under en vecka per termin mäter vi övergripande alla förskolor, skolor och särskilda boenden tillsammans.
För tillfället går det åt rätt håll. Vid den senaste övergripande mätningen som gjordes under våren 2022 på kommunens förskolor, skolor och särskilda boenden låg det totala snittet på 48 gram matsvinn per ätande. Vilket är en förbättring jämfört med året innan då matsvinnet låg på 54 gram per ätande.
Målet i klimat 2030 är att få ner siffran till 45 gram matsvinn per portion. Det är ett klimatlöfte som kommunen antagit för 2022 och som Sofie Axelsson anser att man är på god väg att nå.
– För oss gäller det att fortsätta det arbete som vi håller på med. Laga maten mer efter hand, inte sätta fram för mycket åt gången utan ta tillvara på resterna som går. I min roll gäller det även att ha koll på prisökningarna och vad som händer framöver.