NÖDINGE. Team Tryggt & Trevligt i Ale Kulturrum har tagit plats. Namnet säger egentligen allt.
– Tre förvaltningar i samverkan ger oss helt andra förutsättningar att skapa nödvändig vuxennärvaro i huset, säger sektorchef Åsa Ericsson.
Det har varit oroligt i Ale Kulturrum, där Da Vinciskolan är den största enskilda verksamheten. Här finns också Kulturskolan, bibliotek, teatersalong, sporthall och café. Husets breda utbud av aktiviteter har blivit en utmaning, särskilt för skolan som egentligen inte är en öppen mötesplats. Det har också varit oroligt i huset även under kvällstid. Kring den problemetiken har berörda förvaltningar snackat ihop sig och tre nya resurser medför ökad vuxennärvaro i huset.
– Det här är en problematik som vi måste lösa tillsammans och vi har diskuterat frågan intensivt under hela hösten. Vi har med gemensamma resurser skapat Team Tryggt & Trevligt i Ale Kulturrum. I teamet ingår personal från fritid, internservice, socialtjänsten och skolan, berättar Åsa Ericsson och Klas Arvidsson, enhetschef för Kultur och Fritid fyller i:
– Vi kommer att jobba relationsskapande och från teamet kommer vi att vara två till tre personer i Ale Kulturrum. Teamet är i tjänst från lunch till sen kväll och vi är också på plats under helger. Vi hoppas även kunna hitta en bra samverkan med föreningslivet.
Målet är att skapa en trygg och trevlig miljö i huset. Ungdomar som inte har en självklar målpunkt eller aktivitet ska guidas och förhoppningsvis hitta något som engagerar.
– En del vill bara vara och hänga. För dem hade en öppen mötesplats, fritidsgård, varit det bästa. Idag fungerar inte Ungkan så. Du måste boka först och det funkar inte för alla, säger ungdomsarbetare Tamin Baghay.
Ramarna för det nybildade teamet är inte helt fasta. När lokaltidningen träffar dem har det första mötet ägt rum – och det blev alldeles för kort. Det finns mycket att prata om.
– Vi kommer att träffas varannan vecka och utvärdera samt dela med oss av erfarenheter. Husets storlek är den stora utmaningen, säger Klas Arvidsson.
Lasse Häggström, vaktmästare i Ale Kulturrum, och en av de som ingår i teamet, välkomnar initiativet.
– Vi ser oss som husvärdar och vi kommer fokusera på att skapa ett behagligt lugn. Det är inte alldeles enkelt. Ungdomar, särskilt de som är lite vilsna, behöver du prata med på rätt sätt. Det kan handla om att vara allt från platspappa till psykolog.
Förvaltningarna har avsatt gemensamma resurser under våren och Åsa Ericsson är övertygad om att satsningen kommer att slå väl ut.
– Det finns självklart redan nu en tanke på förlängning över hösten. Kommer vi tillrätta med problemen tänker vi inte ändra. Tvärtom. Ju bättre vi blir ju mindre utrymme blir det över för de destruktiva krafterna.