David gör långfilmsdebut

GÖTEBORG. Hans kortfilmer har blivit prisade och nu går en ny dröm i uppfyllelse för David Färdmar. Under Göteborg Film Festival får regissören från Ale göra sin långfilmsdebut.
– Det är en skräckblandad förtjusning, säger han till Alekuriren.

Vi träffas på ett café i centrala Göteborg och David Färdmar är punktlig trots att han har ett hektiskt schema.

– Det är mycket som snurrar i huvudet just nu och det känns som att jag jobbar 24 timmar per dygn, säger David innan han slår sig ner vid bordet.

Det är drygt en vecka kvar till Göteborg Film Festival och den kommer att bli speciell för David. Det är då som hans första långfilm ”Are We Lost Forever” har världspremiär.

– Det är en skräckblandad förtjusning. Folk säger till mig att njuta och det gjorde jag när beskedet kom att filmen skulle visas på filmfestivalen, men kort därefter kom nervositeten och det slog mig att folk faktiskt kommer att se på filmen. Det känns läskigt, säger han.

Det är ett långt projekt som har nått sitt slut. David Färdmar hade tidigare endast gjort kortfilmer och flera av dem har blivit prisade. Han ville göra något annat och för fem år sedan påbörjade han arbetet med att förverkliga sin dröm att göra en långfilm.

– Jag älskar att göra kortfilmer, men samtidigt kände jag att jag ville göra något annat. Jag skrev ett långfilmsmanus och därefter följde en lång process att söka pengar. Till slut fick vi beskedet att Svenska filminstitutet (SFI) inte beviljade oss något stöd och alla i teamet var väldigt besvikna, berättar David.

Men han gav inte upp. Under tre dagar fick de ihop material som räckte till att bli en kortfilm och för två år sedan visades ”Vi finns inte längre” på Göteborg Film Festival.

– Filmen handlar om två killar som separerar. I den första scenen säger den ena killen till den andra att det är slut och sedan ville jag utforska vad som händer efter en separation, hur livet går vidare och inte går vidare för någon som inte var redo att det skulle ta slut. Separation kan ibland pågå längre än själva förhållandet. Till kortfilmen ”Vi finns inte längre” valde jag att lägga alla scener baklänges, att den sista scenen kommer först och det blev ett intressant grepp, säger David och fortsätter:

– Efter det tänkte jag att jag var klar med det här manuset och jag var glad att det blev något av det. Men många som såg filmen undrade hur det gick för killarna och de kände, likt jag, att det inte var klart.

I september 2018 började de filma på nytt som ett independentprojekt. De var ett team på tio personer och de två huvudrollerna spelas av Björn Elgerd, känd från ”Fartblinda” och ”Top Dog” samt Jonathan Andersson som bland annat har medverkat i ”Känn ingen sorg”.

– Vi filmade några dagar då och då i olika årstider och i juli förra året var den sista scenen klar. Sedan påbörjades klippningen och målet var att vi skulle kunna skicka in filmen till Göteborg Film Festival, vilket vi lyckades med, säger David, vars intresse för film och teater föddes i tidig ålder.

– Jag var med i en teaterförening under mellanstadiet och sedan var jag med och startade kulturföreningen NÖFF och efter det Kulturflörten. Vi satte upp vår första revy 1990 och det pågick sedan under sju år. Vid millennieskiftet kom jag in på en regissörsutbildning och det var då som jag insåg att jag mer gillade att vara verksam bakom kameran.

Hur är du som regissör?

– Jag hoppas att jag är ganska lyhörd och öppen för förslag, men jag vet även vad jag vill ha. Jag prioriterar skådespeleriet väldigt mycket. Jag känner ganska direkt när skådespelarna träffar rätt och även när de inte gör det.

Hur skör är du för negativ kritik?

– Oj, vilken jobbig fråga. Jag är väldigt nöjd med filmen. Den blev som jag ville. Jag tycker att jag har fått fram berättelsen och skådespelarna är fantastiska. Folk kommer alltid att tycka olika, men det finns en grundtrygghet i att jag är nöjd med den. Det är min första långfilm och det har varit ett mål väldigt länge. Jag har alltid varit imponerad av dem som lyckas få ihop en långfilm eftersom det är väldigt svårt. Nu är jag en av dem och det är jag stolt över.

Mer från allmänt

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Påskfirande på Bohus fästning

Förra årets påskevent lockade cirka 2 500 besökare. Om väderleken…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Senaste nytt

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Påskfirande på Bohus fästning

Förra årets påskevent lockade cirka 2 500 besökare. Om väderleken…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…