ALE. I flera årtionden har kommunen ägt stugor på Gullholmen som varit möjliga för de anställda på kommunen att hyra till ett förmånligt pris. Idag har man enbart tre stugor kvar och nu pågår en utredning för att skapa sig en bild av hur man ska göra med dem i framtiden.
Under högsäsongen är det normalt sett högt tryck på stugorna och ibland får de lottas ut bland kommunens anställda. Men under årets kalla månader har de av förklarliga anledningar inte varit lika eftertraktade.
Tanken är att stugorna ska vara självfinansierade men då stugorna för tillfället inte hyrs ut i den utsträckning som krävs för att täcka driftkostnaderna har en utredning påbörjats om stugornas framtid.
– Nu ska vi utvärdera och se vad vi ska göra. Just för tillfället är det så att vi subventionerar dem. Det funkar inte riktigt, i sådana fall behöver de justeras pris- och utrustningsmässigt. Så att de är ”up-to-date” om vi ska ha kvar dem, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M).
Samtidigt menar ledamoten Dennis Ljunggren (S) att det måste utredas huruvida de anställda i kommunen faktiskt känner till den förmånen som de har.
– Det är klart att vi inte kan ha några stugor om ingen vill vara där. Men först måste vi säkerställa att folk faktiskt inte vill vara där. Så vi stödjer själva utredningen för att titta på hur vi ska göra de mer populära, säger Dennis Ljunggren (S).
Däremot är han emot att man även utreder möjligheterna för att sälja stugorna.
– Vår personal har möjligheten hyra en stuga alldeles vid havet. Det är många tusen om man ska göra det själv på den privata marknaden. Det är en förmån och ett mervärde som man får när man är anställd i Ale kommun, säger Dennis Ljunggren (S).
Mikael Berglund menar att tre stugor på 2600 anställda är en svår ekvation.
– Det är klart att man vill ha förmåner för våra anställda. Men jag kan tycka att det är en märklig förmån som lottas ut. Bör vi inte ha en förmån som alla kan ta del av? Det kanske är en bättre lösning att lägga pengarna på personalhälsa istället eller något som alla våra anställda får ta del av, berättar Mikael Berglund och lägger till:
– Frågan är om det då blir en förmån eller en förolämpning.
Daniel Marsfeld