Jag dricker mitt morgonkaffe i lugn och ro. Semestertid tillåter det. Likaså tillåter semestertid att vi stannar upp och reflekterar över det som passerat. Som nyanställd rektor i Ale tar jag mig tid att bläddra igenom gamla nummer av Alekuriren för att skaffa mig en större bild av kommunen där våra elever växer upp och vistas i. I ett nummer från 2019 ser jag rubriken: ”Vi-känslan ska leda Ale framåt”. Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) uttrycker stolthet över att man arbetar gemensamt med viktiga kärnfrågor i maktens korridorer. Erik Liljeberg, Utbildningsnämndens ordförande, uttrycker hopp till tillitsstyrning & dialog.
Jag stannar upp i mitt läsande och tillåter mig reflektera över hur politikens styrning egentligen märks i Ale. Och för första gången i mitt yrkesliv vågar jag påstå att jag faktiskt kan se & uppleva det politikerna talar om. Politikerna vill skapa förutsättningar för mer tillit i ledningen och styrningen, och det är jag som rektor oerhört glad och tacksam över. Att man arbetar aktivt med detta märks. Jag kan dela några konkreta exempel med er. Efter bara några veckor som ny rektor blev jag och mina nyanställda rektorskollegor inbjudna till Utbildningsnämnden i Ahlafors för presentation. Ett positivt initiativ från kommunens politiker! Jag har varit anställd som rektor i andra kommuner men aldrig fått en liknande inbjudan.
Ytterligare några veckor senare kom Utbildningsnämndens ordförande Erik Liljeberg och förste vice ordförande Johnny Sundling på besök på Kyrkbyskolan. Vi hade ett givande samtal om rektorsuppdraget och politikens visioner. Det finns ljuspunkter framåt, inbokade mötesplatser i kalendern där alla kloka medarbetare möter politiker i dialoger.
Som en riktigt fin avslutning på terminen fick jag möjligheten att diskutera pedagogiska frågor och skolutveckling med Åsa Ericson, vår inspirerande sektorschef. Det ger motivation för en första linjens chef att ha den kontakten med en högre chef i styrkedjan. Min övertygelse är att tillitsbaserad styrning som bygger på ett ömsesidigt förtroende mellan berörda aktörer har goda chanser att leverera det vi alla är satta att göra. Den aktör som ansvarar för en verksamhet måste ju ha utrymme att utveckla den och den aktör som styr måste i sin tur kunna lita på att verksamheten utvecklas på ett rättssäkert, behovsstyrt, ändamålsenligt, samhällsekonomiskt effektivt sätt och i enlighet med uppsatta mål.
Vem vill inte göra sitt bästa i en verksamhet där det finns politisk handlingskraft? Som rektor vill jag så klart att min ledningsfilosofi rimmar ikapp med mina chefers. Det är extra motiverande när man snackar samma språk. Så klart blir jag extra taggad av att jag får använda mitt professionella omdöme. Genom åren som rektor har jag tydligt sett behov av, men också svårigheten, att skapa närhet mellan medarbetare och chefer. Om vi arbetar mer tillitsbaserat skapas en mer samstämmig bild om vägen framåt. Jag vill vara en del av en organisation där vi, som besitter spetskunskaper och unika erfarenheter, får ett större handlingsutrymme. Det ger oss en ökad motivation. För att få till en fungerande styrning behöver vi arbeta med att stärka både kultur och struktur. För att dessa två delar ska kunna samspela måste en stor grad av tillit finnas mellan alla som verkar i organisationen.
Jag fyller på min kaffekopp, fortsätter bläddra i Alekurien och gläds åt allt gott som finns nära oss. Jag hoppas alla våra barn i kommunen njuter av sommaren.
Väl mött i augusti!
Maria Sergi,
rektor på Kyrkbyskolan