Det har kanske inte framgått än så länge, men faktum är att Ale jubilerar 2014. Skepplanda, Starrkärr och Nödinge kommun bildade en ny ”storkommun” för 40 år sedan. En som var med då och fortfarande hänger i är Arne Adiels, 97 år. I veckans tidning bidrar han med en läsvärd artikel om hur det gick till när Ale kommun bildades och inte minst fick sitt namn. Jag vet att många ofta ställer den frågan om varifrån namnet Ale kommer. Ingen kan berätta det bättre än Arne Adiels själv som var en av huvudpersonerna på den tiden det begav sig.
Hur Ale kommun har planerat 40-årsfirandet är i dagsläget inte klart, men det lär säkert inte undgå någon när detaljerna väl är på plats.
Vi ska självklart uppmärksamma kommunens jubileum och framför allt åren som flytt. Vad har hänt? Blev det som planerat? Det finns många som har mycket att berätta. Arne Adiels egen skrift i veckans nummer lägger en bra grund för vårt fortsatta arbete.
2014 är inte bara ett jubileumsår för Ale kommun, det är också ett supervalår med val till EU-parlamentet, riksdagen, region- och kommunfullmäktige. Det märks redan att de politiska eldsjälarna har fått upp ångan. Det kommer således att bli mycket politik i lokaltidningen, det är bara att vänja sig. Faktum kvarstår dock att just lokalt är politik av tämligen stort intresse. I våra läsarundersökningar menar mer än hälften av våra läsare att politik och debatt är intressant. Jag tror det är ett lokalt fenomen, men har inte kollat fakta i målet. Det brukar vara så att det som står dig närmast, det vill säga att närdemokratin, är viktigare för det stora flertalet.
Redan nu i februari har vi fått utöka till två insändarsidor. Debatten är i gång och ironiskt nog är det skolan som står i centrum. Den frågan som Allianspartierna och de rödgröna kom överens om att vara eniga om. Det är man också, däremot är aleborna mycket frågande till strategin och väljarna avgör ju faktiskt vilka frågor som ska debatteras. Det är en mycket speciell situation när svaren angående skolan då kommer gemensamt från företrädare på båda sidor om blockgränsen. Det bevisar att politiken i Ale – till stor del – har bestämt väg för skolan. Nu gäller det att sälja in konceptet till väljarna annars lär det garanterat skapa utrymme för stora missnöjesyttringar som de annars så tongivande partierna kan bli stora förlorare av.
Att enighet banar väg för framgång finns det annars goda exempel på. Det lokala företagsklimatet är ett sådant. Svenskt Näringsliv har inte släppt sin nya jämförelse mellan landets kommuner ännu, men har viskat att Ale återigen tillhör de främsta klättrarna. Att verka för en bättre dialog med näringslivet har båda kommunalråden talat sig varm för, men självklart är det en stjärna i boken för Alliansen som kan konstatera att ett av de uttalade målen infriats. Dessutom har det ju byggts fyra konstgräsplaner…