Ales ambassadörer guld värda

Ledare Alekuriren v05 2011. Klicka på rubriken för att läsa!

En av Sveriges populäraste musiker och artister, Laleh Pourkarim, gästade Skavlan i fredags kväll. Hon berättade om sin uppväxt på flykt från Iran och vägen till firad stjärna.

Framgångssagan som artist tillägnar hon den kommunala musikskolan. Hade Laleh inte fått chansen att testa ett instrument, att få tillgång till en gitarr, hade hon inte suttit hos Skavlan och inte heller fått mottaga alla utmärkelser som stor svensk musikproducent. Hennes berättelse satt som pricken över i då vi i början av förra veckan bestämde oss för att göra ett nedslag i Ales kulturskola. I Ale kommun har musikskolan blivit mer omfattande och utbudet gör att den med all rätt kallas för kulturskola. Laleh är ett levande bevis på att den här satsningen är helt rätt. Inte för att vi kan ta åt oss äran av hennes framgångar, men för att vi kan vara tämligen övertygade om att i framtiden få se ett bekant ansikte med rötter i Ale uppträda på Sveriges stora scener.

Eldsjälen John Hansson blickar nöjt ut över Alebacken. Det räckte med några dagars ihållande kyla för att grönt skulle bli vitt. Med ett snödjup om 40 cm öppnade Västra Götalandsregionens populäraste skidanläggning i lördags. John berättar gång på gång för medier och intresserade om hur backen, som inte för så länge sedan hade rep- och knapplift, nu har två parallella ankarliftar, helautomatiserade snökanoner, en stor värmestuga med eget café samt att han inte längre behöver övernatta i maskinrummet utan behövs han så meddelar systemet honom via ett SMS. Årets investeringar på 2,2 Mkr har skapat helt förändrade förutsättningar både för de ideella krafterna runt Alebacken och för alla dess besökare. Backen är nu ett bevis för vad som kan åstadkommas när eldsjälar, kommun, region, näringsliv och EU drar åt samma håll – samtidigt. Få kommuner i Västsverige har en attraktion som Alebacken. Publiciteten i de rikstäckande medierna är omfattande och sköna gröna Ale är plötsligt mer känd som den vita alpina kommunen. Vilka ambassadörer vi har!

Goda ambassadörer är också våra repslagare. När Båtmässan slår upp sina portar till helgen möts besökarna snabbt av doften från tjärat rep. Repslagarmuseet i Älvängen är numera en självklarhet på Svenska Mässan. De visar upp den gamla traditionen – ett döende hantverk som bara hålls vid liv tack vare ett fåtal entusiaster – och de sätter framför allt Ale på kartan. Just nu medverkar de till att hjälpa sina norska vänner med att förverkliga sitt vikingaskepp, Harald Hårfager. Det tjärade garnet kommer självklart från Älvängen. Mer om detta och verksamheten i den levande industrihistorien, Carlmarks anrika repslagarbanan, möter ni på Båtmässan. Sök upp deras monter och landa mellan drömmarna om flytande, lyx- och miljonbåtar… Ales ambassadörer är guld värda!

Mer från ledare

Det luktar verkstad

Så var tiden av spekulationer förbi. Nästan ska tilläggas. När…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Senaste nytt

Ale-samverkan tar över

Under mandatperioden som gått har en koalition bestående av sex…

Det luktar verkstad

Så var tiden av spekulationer förbi. Nästan ska tilläggas. När…

Inför rätta efter lägenhetsbranden

Natten till den 22 augusti vaknade boende i flerfamiljshuset på…

Kanelbullar i mängder

Några dagar innan tisdagen den 4 oktober, förbereder sig bagaren…

Pendlare fick Kan-Elbullar

– Vi tycker det är så roligt att få vara…

Skottlossning mot villa

Strax efter 03, natten till måndag, larmades polis till en…

Mäktig vändning av AIF

Ahlafors IF är nu bara två matcher från serieseger i…

Ale Handboll tog första skalpen

Efter en medioker fjolårssäsong är Ale Handbolls herrar tillbaka i…

Fastighetsbyrån om läget på bostadsmarknaden:
”Ett guldläge för köparna”

Den senaste mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, där mäklare från Fastighetsbyrån runt…

Bergendahls Blommor firar 30 år

I dagarna två, fredag och lördag, pågår jubileumsfirandet. När lokaltidningen…

Höstmarknad stundar på Café Torpet

Nio utställare har hittills anmält sitt intresse till den höstmarknad…

Tre matcher från avancemang till division 1

Mötena med Stenungsunds IF är alltid tuffa och täta. I…

Så påverkas kommunen av elpriserna

På uppdrag av regeringen ska landets myndigheter se över sin…