https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Budgettider

Tusentals människor – och dessutom från alla väderstreck. Kilanda Marknad är en unik företeelse. Bakom arrangemanget står bygdens föreningsliv, missionsförsamling och storbonden Bengt Borgström förstås. Med minimala resurser sätter de i princip varje år nytt besöksrekord. Det finns en attraktionskraft i det naturliga som livet på landet skänker och det är också ett koncept som är svårt att kopiera för den som vill ta upp konkurrensen. Upplaga 2017 ägde dessutom rum i de allra bästa av väderlekar och då är Kilandas miljö en närmast förförisk plats att vistas i. Nu har det inte alltid varit sol och värme, men faktum är att besökarna ofta har trotsat vädrets makter. Det säger också en del om Kilanda Marknads popularitet.

Det är en ganska stark kontrast till kommersiella nöjesfält som Liseberg, där en familj till en början blir skinnad in på bara kroppen bara av att lösa entrén. Parkens ledning menar att Liseberg inte alls är dyrt i jämförelse med liknande nöjesfält. En dålig ursäkt med tanke på att det är en kommunägd vinstmaskin och borde ha råd att anta en humanare prissättning. Samtidigt kan konstateras att Liseberg med sina över 1000 anställda, merparten säsongsanställda, ändå bidrar starkt till att ge många ungdomar en första arbetslivserfarenhet. Det har också ett värde, men det ena utesluter ju inte det andra.

Apropå pengar. I nästa vecka ska den politiska majoriteten i Ale presentera sitt budgetförslag för 2018. Det blir en intressant läsning. Kassan har i takt med tillväxten förstärkts, men utmaningarna har också blivit fler och större. Madenskolan måste till exempel renoveras och öppnas på nytt för att klara behoven i Älvängen.

Även i Nödinge är det skola och förskola som kräver förstärkning. Da Vinciskolan ska byggas om och till, men förutom kärnverksamhet såsom skola och omsorg har Kultur- och fritidsnämnden också en tuff verklighet. De politiska prioriteringarna har varit tydliga, däribland ett nytt ridhus och en ny friidrottsanläggning på Jennylund. Ridhuset i Bohus ser ut att stanna på en total kostnad på strax under 30 miljoner. Det är 12 miljoner mer än vad som ursprungligen budgeterades. Det innebär en ökad driftskostnad för nämnden med 1,9 miljoner. Friidrottsanläggningen som förhoppningsvis landar på 9,4 miljoner kommer att belasta Kultur- och fritidsnämnden med 1 miljon om året. Likaså ska två nya näridrottsplatser i Surte och Nol inrymmas i budgeten. Det kostar att växa!

Således står det helt klart att majoriteten måste ge Kultur- och fritidsnämnden en utökad budgetram annars kommer nuvarande verksamhet inte att kunna bedrivas som tidigare. För en lekman är det bara en sak som är klar – pengarna kommer inte att räcka till allt och frågan är då vad som ska prioriteras bort.

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Kvinna döms till fängelse

Det var i februari förra året som en kvinna i…

Lekplats invigdes på nationaldagen

En barnkortege inledde firandet i slottsparken som lockade stora folkmassor.…

Stängs av efter eftersläng

Det var efter en knapp halvtimme i hemmamötet med Ängelholm…

Polisen söker försvunnen man

Senast någon såg mannen i 60-årsåldern var under natten till…

Bil voltade av vägen

Under onsdagsmorgonen larmades räddningspersonal till Norra Kilandavägen i Nödinge efter…

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…