Dialog och stora öron

Ledare vecka 06 2015

Kors i taket. Det är tre år till nästa valrörelse, men debatten tycks redan vara igång. Två hela sidor med insändare, inte bara från politiska företrädare, utan även invånare gör sin röst hörd. Heja! Det är klart att debatten ständigt ska leva och väljare ska absolut uttrycka sin åsikt fler gånger än vart fjärde år. Reaktionerna på att Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) har flyttat sin verksamhet och slagits samman med Kungälv har väckt känslor nu. Det borde naturligtvis ha skett redan förra året när förslaget väcktes. Samtidigt är det viktigt att påpeka att beslutet är regionalt, således inget som Ale kommun medverkar till. Däremot tycker jag att berörda föräldrar gör helt rätt som uttrycker sin oro på de lokala debattsidorna eftersom även Ale har regionpolitiker.

I förra veckans nummer bekräftade regionpolitikern, Jarl Karlsson (S), ett viktigt faktum. Om resan till BUP i Kungälv utgör ett problem för någon ska personalen erbjuda att åka till lämplig plats i Ale. Det är en möjlighet och ett alternativ som det kanske inte har informerats tillräckligt mycket om, därför var det bra att det framkom. Kan BUP-personalens gemensamma kompetens utgå från en plats i Kungälv/Ale samtidigt som den är mobil i de fall där det är motiverat kan förändringen vara ett steg i rätt riktning. Återigen är naturligtvis dialogen mellan personal och berörda familjer helt avgörande. Skulle det inte kännas rätt eller fungera ska detta framhållas för politiken. Jag tror inte alla är helt 100% övertygade om att detta är den optimala lösningen, varför det finns ett stort intresse att följa verksamheten. Tveka därför inte att höra av er till politiker eller varför inte till lokaltidningen…

Dialogen stod också i centrum när Ales båda kommunalråd, Paula Örn (S) och Mikael Berglund (M), fick föredra för andra kommunpolitiker i södra Sverige. Det skedde på uppdrag av Svenskt Näringsliv som varje år rankar näringslivsklimatet i landets 290 kommuner. Ale har gjort en närmast sensationell förbättring och har utsetts två år i rad till årets klättrare. Ale har gått från plats 241 till 61. Alla är naturligtvis nyfikna på hur detta gick till. Det enkla svaret stavas dialog och stora öron. Ett recept som vilken kommun som helst kan kopiera. När problemen väl är identifierade ser det självklart olika ut beträffande vilka åtgärder som bör vidtas. I Ale har man valt att stimulera företagarnas engagemang och vilja att vara med i näringslivsarbetet. Två gånger i rad har de medverkat och haft en avgörande roll i rekryteringen av ny näringslivschef i Ale. Det är ett konkret och tydligt sätt för kommunen att visa att man litar på företagarna. Jag nästan rös när Paula och Mikael föredrog om Ales resa, samtidigt var det frustrerande att media inte tilläts närvara när övriga goda kommunexempel berättade om sin utveckling. Jag trodde Svenskt Näringslivs syfte var att sprida goda idéer och på den punkten är media oslagbart…men dörren var låst och skulle så vara. Mycket märkligt.

Mer från ledare

Marknadstörst

Coronapandemin vill vi helst lägga helt bakom oss, men fortfarande…

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Senaste nytt

Marknadstörst

Coronapandemin vill vi helst lägga helt bakom oss, men fortfarande…

Stort hjärta för Ukraina

Det bor cirka 80 ukrainska flyktingar i Ale och Lilla…

Bästa julmarknaden i modern tid

Det är inte lika många butiker längs med Göteborgsvägen som…

”Jag blir uppriktigt förbannad”

Motorburen ungdom fortsätter att ställa till problem på olika platser…

Julmarknad i Surte

Marknadsbesökarna var många när traditionen med Julmarknad på Glasbruksmuseet kunde…

Julstämning i Lödöse

Förutsättningarna var de bästa tänkbara. Låt vara att det inte…

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…