https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Ett gott tecken

Efter 15 år med en sportbutik på Ale Torg försvinner nu även Team Sportia från kommunen. Det är ett hårt slag för handeln, men också för konsumenterna. För den som vill handla på hemmaplan blir det allt svårare.

Under snart två decennier har framtidens Ale Torg och Nödinge centrum diskuterats. Framtidsvisioner, workshops, centrumstudier och fördjupade översiktsplaner har avlöst varandra. Under de senaste fem åren har nio butiker slagit igen samtidigt som en ny har öppnat. Det är ganska talande för hur detaljhandeln mår i Ale kommun. Beskedet att Team Sportia stänger i Nödinge skickar en tydlig varningssignal om att handeln behöver stöd redan idag. Fastighetsägaren Balder och Ale kommun har nyligen presenterat sina planer för en framtida centrumbebyggelse, men det råder ingen tvekan om att det behövs insatser tidigare. Stöden handlar inte bara om handeln på Ale Torg utan i kommunen i stort.

En bra början skulle vara en informationskampanj om varför den lokala handeln är viktig. Gemensamt är handeln en stor arbetsgivare i alla kommuner. Genom att förmå aleborna att i möjligaste mån handla på hemmaplan räddas många jobb samtidigt som det också skapas underlag för nya. Handla för Ale skulle kunna vara ett initiativ som kommun, företagarföreningar, fastighetsägare och andra aktörer gemensamt ställer sig bakom. Det behövs krafttag för att vända den negativa trenden.

Handeln i Ale utmanas självklart extra hårt av en så stor etablering som Kongahälla Center var när den öppnade i mars 2019. Den växande E-handeln är en annan utmanare för de fysiska butikerna, men det är ju också en möjlighet för de som väljer att sälja även via nätet. Förutsättningarna för framtidens detaljhandel förändras i rask takt och det enda som känns givet är att det gäller att hänga med. Att sitta still i båten har aldrig varit mer fel. På Ale Torg har det talats om rokader för att fylla ut de tomma lokalerna. Det är nog hög tid att agera för att kunderna ska känna lite framåtanda.

Den upplevda tryggheten i Ale ökar. Det är åtminstone vad som framkommer i den senaste medborgarenkäten. Av reaktioner på sociala medier att döma delas den dock inte av alla. Att alla inte känner och upplever samma sak får vi nog lära oss att leva med. Beroende på vad vi själva har upplevt och grannars erfarenheter påverkas vår trygghetskänsla. Det är ju trots allt en känsla vi pratar om. Den faktiska brottsligheten är kanske ändå den bästa måttstocken och den statistiken är tydlig. Antalet brott i Ale sjunker. Det är om inte annat ett mycket gott tecken.

Mer från ledare

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Nu krävs mod

Det tomma Netto-huset är ett av de vanligaste samtalsämnena i…

Senaste nytt

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…

Skolinspektionen ställer krav på Kronaskolan

Detta framgår i ett beslut från myndigheten efter att ha…

Hästar skrämdes på flykt – bara Malle kom hem

Malle och Molly var oskiljaktiga i både hagen och stallet…