https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Första numret årgång 27

I fredags var det 26 år sedan Alekuriren dök upp i brevlådorna första gången, men istället för att fira åren som gått valde vi i år att fira det som kommer – första numret årgång 27 håller du nu i din hand. Det valde vi att fira med tårta för vi tittar hellre framåt än bakåt.

Jag tänker inte ens försöka summera de första 26 åren, men kan snabbt konstatera att antalet läsare har blivit fler, spridda i olika kanaler och vi har fått vässa våra verktyg för att nå fram. Det gör vi främst genom papperstidningen som fortfarande delas gratis till alla hushåll. En tredjedel av läsarna väljer att läsa ”papperstidningen” digitalt, men hävdar samtidigt att de ofta väljer att bläddra i den fysiska produkten när den väl kommer. Således har den digitala tekniken inte slagit ut papperstidningen, utan snarare kompletterat den och gjort det möjligt för alla att snabbare ta del av innehållet.

Den yngre målgruppen har alltid varit svår att nå för de traditionella mediehusen. Vår satsning på rörlig blid, våra webb-tv-inslag, är ett sätt att försöka närma oss ungdomarna. Det är långt ifrån enkelt och jag vågar inte lova att vi lyckas, men att försöka är det minsta vi kan göra. Med rörlig bild skapar vi också en bättre förmåga att belysa vissa ämnen varför vi numera alltid ställer oss frågan inför ett reportage om det är film eller foto som gäller. Det är en snabb teknisk utveckling inom media, ändå är det med hjälp av det skrivna ordet och stillbilden som vi bäst förmedlar vad som händer. Åtminstone om vi talar räckvidd och förmågan att nå flest i spridningsområdet. En bra film når cirka 6000 människor, medan papperstidningen läsas av över 30 000.

Den digitala utvecklingen är inget hot mot mediehusen, bara en möjliggörare. Tidigare fick läsarna bara ta del av några få bilder från ett evenemang. Idag kan vi välja att publicera två bilder i papperstidningen och vidare hänvisa till hemsidan eller sociala medier där obegränsat med bilder från våra fotografer kan publiceras. Vid exceptionella händelser behöver vi inte längre vänta till deadline. Vi kan förmedla nyheterna utan att tänka på tryckpressen och förse våra följare på nätet med senaste nytt oavsett dag i veckan eller tid på dygnet. Det är fantastiska möjligheter som skapats under dessa 26 år. Det är självklart utmanande att hänga med och behovet av ny kompetens förföljer oss. Det handlar dels om att ha personal som är nyfiken på det nya dels om att våga satsa på den yngre generationen. Vi har varit bortskämda på redaktionen, då vi har haft både mod att satsa ungt och erfaren personal som viljat lära nytt.

Med en tjockare papperstidning, frekvent närvaro i sociala medier och en levande hemsida fortsätter vår bevakning av Ale och Lilla Edet kommun. Vårt fokus är att vara nära våra läsare och annonsörer – så superlokala som bara en lokaltidning kan vara. Det 27:e varvet har bara börjat.

Mer från ledare

Osmaklig kampanj

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) hamnade i skottgluggen när kommunfullmäktige…

Skam den som ger sig

Attityd och inställning är a och o. Den gångna veckan…

Vad är en centralort?

Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023…

Nära helvetet

Demokratins spelregler måste alltid beaktas och i vissa fall försvaras.…

Senaste nytt

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…

LN-70 toppar kvalserien

LN-70 har hittills spelat fyra matcher i kvalserien till HockeyTvåan…

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…