Lastbilarna ska köras bort och lagerlokalerna ska få ett nytt innehåll. Industriområdet där Surte Åkeri huserar idag ska om visionen förverkligas bli ett nytt framtida centrum med bostäder, service och handel. Vi talar om 700 nya bostäder – och jag tror att det är på riktigt!
Visioner och framtidsskisser är vi tämligen mätta på i Ale kommun. Hur många har inte presenterats för till exempel Nödinge och Älvängen? Tillräckligt många för att man ska gäspa när det kommer på tal igen, men när familjen Sporre nu avslöjar sina framtidsplaner i Surte är det en väsentlig skillnad. De äger nämligen själva rådigheten. De behöver varken fråga markägaren eller fastighetsägaren. Besluten om när, hur, vad och var de vill bygga tas runt köksbordet. När detaljplanen har vunnit laga kraft är det upp till dem själva.
I centrala Nödinge och Älvängen är det betydligt svårare, där är det flera aktörer som ska komma överens. I Nödinge är det Fastighets AB Balder som är största enskilda mark- och fastighetsägaren. När de inte längre är sugna på nybyggnation stoppar det upp hela utvecklingen av Nödinge centrum. I Älvängen är det ett antal mindre fastighetsägare som måste vara med på noterna för att vision ska bli verklighet. I Surte är det familjen Sporre själv som ska komma överens. Det låter betydligt lättare. Då utgår jag från att man lyckats skapa en detaljplan som myndigheterna accepterar.
Sporre vill bygga 700 nya bostäder på det som idag är ett industriområde för Surte Åkeri, Lagerservice och andra hyresgäster. En del av verksamheterna kommer att kunna vara kvar, men åkeriet kommer exempelvis att flytta till det västra industriområdet vid Surte hamn. De utmaningar som finns äger således familjen själva lösningen på. Det är det som gör att visionen för att bygga en ”blandby” med handel, service, mötesplatser och bostäder för alla generationer är på riktigt. Det är när mark- och fastighetsägaren själv är med på tåget som det finns anledning att tro på en vision. Därför blir detta projekt som Sporre nu har presenterat något helt annat än tidigare framtidsillustrationer i Ales orter. Dessutom har visionen växt fram i dialog med berörda myndigheter. Det gör den både realistisk, trovärdig och fullt genomförbar. Nu gäller det att sektor samhällsbyggnad tar vara på energin och backar upp projektet med full kraft.
Surte har framtiden för sig. Pendelstationen borgar för att det är enkelt att bosätta sig här. Studenter har tio minuter in till universitetsstaden Göteborg. Det är en målgrupp som Ale hittills inte har tagit vara på. Nu finns möjligheten. Visionen för området är att skapa ett generationsboende, det vill säga en plats där både äldre och yngre känner sig som hemma. Det är en vacker bild och ingen utopi. I Surte är nämligen historien starkt förankrad och ortsborna bor gärna kvar. Det innebär att nyinflyttade kommer att kunna höra många skrönor från brukssamhället på den lokala puben. Om Sporre dessutom lyckas bevara mycket av historiken som finns i befintliga byggnader blir det som att leva i en historiebok.
Det hade jag gärna velat göra.
Läs också: 700 nya bostäder i Surte