Nyhetsrapporteringen om hur kriminella nätverk tar över stadsdelar och sprider oro bland befolkningen ska även vi en bit från händelserna ta på största allvar. Rekryteringen av nya medlemmar sker inte bara i Göteborgs förorter.
Med bara ett pendeltågs avstånd är Ale skrämmande nära de områden som polisen försöker återta kontrollen över. Det är därför av yttersta vikt att alla med ungdomar hemma eller i sitt arbete spärrar upp ögon och öron för att om möjligt upptäcka avvikande beteende. Genom att ständigt prata med våra ungdomar kan de som är på väg att välja fel sida stoppas i tid. Det låter kanske väldigt simpelt, men det tåls att upprepa. I Göteborgs-Posten (9/8-20) påstod nämligen kriminologen Jerzy Sarnecki att fritidsgårdar aldrig visat sig förebygga brott. Det kanske ligger något i det. Att själva fritidsgården i sig inte har förebyggt några brott, men däremot fritidsledarna och alla de samtal som förs med ungdomar i och runt de öppna mötesplatserna har definitivt gjort underverk för många.
När de kriminella gängen nyrekryterar attackeras ofta de svaga och vilsna individerna, de som inte hittat en trygg plats i vardagen. Fritidsgården kan fylla en sådan funktion om den verkar på ungdomarnas villkor. Kriminologen Jerzy Sarnecki menar dock att fritidsgården kan bli en tillfällig samlingsplats för unga med social problematik som begår brott när gården har stängt. Att man fångar upp målgruppen betyder inte per automatik att de blir laglydiga.
– Dessutom… Man ser på fritidsgården som ett ställe att hänga på istället för stan. Men, om man ska vara lite elak, är ju ett annat alternativ att vara hemma och göra läxorna. Förutsatt att familjen har de förutsättningarna, säger Jerzy Sarnecki.
Det är häpnadsväckande slutsatser. Fritidsgården är om den används rätt bara ett samlingsnamn för en öppen verksamhet som riktar sig till alla ungdomar, inte entydigt anpassad bara för de som är på glid. Gården är i sina bästa stunder en mötesplats där skickliga pedagoger och fritidsledare fångar upp signaler – positiva som negativa – om händelser i ungdomars liv. Det är dessa som gör att rätt insatser kan sättas in i tid för att hjälpa ungdomar i riskzonen. Att fritidsgårdar inte skulle förebygga brott är lika sant som att de gör det. Jag tror inte det finns någon säker statistik på det ämnet, men om man tror att dialog med ungdomar är viktigt för att förhindra individer att trampa snett så är det garanterat en möjlighet att ständigt verka för att optimera alla fritidsgårdar. Med motiverad personal är och förblir fritidsgårdar en stor resurs – ofta till glädje för både starka och svaga individer. Därmed är de också hela samhället till gagn.