https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Högt spel i Ale

Nu går det inte längre att förneka. Julen är i antågande och tro det eller ej, men 2018 går mot sitt slut. Överst på svenskarnas önskelista kommer fascinerande nog att stå en ny regering. För tillfället verkar det inte som att det kommer att infrias. På riksnivå har insikten om vikten av en regering inte landat, inte än i alla fall. Då är det mer imponerande på lokal nivå. Ale har alla möjligheter att bli ett gott exempel på hur politiken får tänka om och agera efter helt nya spelregler – och faktiskt gör det. Det finns ju faktiskt inget alternativ.

Valresultatet har inte givit någon sida egen majoritet, varken på kommunal nivå eller i riksdagen. Därmed krävs det en helt ny ingång och den bygger främst på respekt för situationen. Alla ärenden och förslag till förändringar måste förankras på ett helt annat sätt än vad som ofta har varit fallet tidigare. När Koalitionen (Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Framtid i Ale och Miljöpartiet) presenterar sin budget för kommunfullmäktige på måndag vet författarna att innehållet måste vara skrivet på ett sätt som kan vinna gehör även hos något av partierna vid sidan om. Annars går den inte igenom. I Ale har Koalitionen valt att söka stöd hos Socialdemokraterna. Rätt hanterat kan detta betyda en starkare och tydligare ledning än någonsin tidigare. Koalitionen måste föra en aktiv dialog från början till slut. Vinnarna av det är sannolikt aleborna. Det kommer att innebära bättre förankrade beslut, färre ogenomtänkta och hastigt klubbade förslag. Baksidan av myntet är självfallet att processerna och vägen till beslut blir längre. Det kommer att krävas tålamod och en god förmåga att ständigt förhandla. Känslan är att Ale kan vara kommunen där det är möjligt att lyckas. Tonen mellan partierna är god och det känns som att ambitionen är att hjälpa och inte stjälpa varandra.

Ett framgångsrikt samarbete mellan Koalitionen och S medför automatiskt att deras gemensamma fiende, Sverigedemokraterna, hamnar i ett hopplöst läge. Trots 16,9% väljarstöd och positionen som tredje största parti kan inflytandet bli lika med noll. Det skulle naturligtvis vara en stor motgång om vågmästarrollen går förlorad för SD. Å andra sidan har partiet en helt annan insyn och position idag och kommer garanterat ladda redan nu inför valet 2022. Därför är det upp till bevis för alla inblandade. Politiken de kommande åren måste leda Ale i rätt riktning, om inte kan såväl Koalitionens partier och Socialdemokraterna sitta med Svarte Petter. I breda överenskommelser är alla medskyldiga. Det är med andra ord ett högt spel, men förutsättningarna måste anses som goda i en kommun med hög tillväxt och bra dialoger på alla nivåer. Nummer ett blir att få med sig personalen på tåget och det är klokt nog ett av Koalitionens prioriterade mål i den första verksamhetsplanen.

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…

Fängelsedömd alebo på rymmen

Det var i mars i år som mannen dömdes i…

Tågtrafiken påverkas: ”Längre restider”

Det omfattande arbetet med Västlänken fortsätter att påverka tågtrafiken. Under…

Han ska leda BORF framåt

Efter ett turbulent år med ett utbrett missnöje bland de…

Swansons invigde nya lokaler

Swansons grundades i Göteborg 1986 för att året därpå flytta…

Nytt rekordår för Nolcupen 

Under den gångna helgen var det full fart i både…

Ny multiarena i Nol

– Här var tidigare en asfaltsyta med tennisnät som ingen…

Ananda Thai i nya lokaler

Omflyttning sker på Ale Torg. I fredags var det Ananda…