Ett års väntan är förbi, så även det vi väntade på. Semestern har en skrämmande förmåga att länge vara långt borta och sedan plötsligt bara dyka upp för att i nästa andetag vara ett minne blott. Det är kanske därför dessa efterlängtade veckor bör föregås av planering. Där brast jag själv i år och kan därför konstatera att semestern 2013, i den mån det blev någon, inte går till historien. Innan ledigheten funderar man på allt man vill hinna med, alla som ska besökas och eventuella resmål. Det är ofta förknippat med en del ångest, då man snabbt upptäcker att dagarna inte kommer att räcka. Första arbetsveckan ägnar man sedan åt att bearbeta just ångesten över allt man inte hann med – fast oavsett är det just trendbrottet, att bryta den grå vardagen och bara vara ledig som är den stora poängen.
Det mest intressanta efter semestern är emellertid när du berättar att ”äh, det var väl sådär…” I det nya moderna samhället är det nämligen nästan ofint att svara så. Då deltar du inte i kampen om att försöka överträffa din omgivning om den absolut mest förnämliga semestern. Det har mer eller mindre blivit kutym att alltid svara positivt och långt ifrån ärligt. På sociala medier är det en tävling om att ha varit på den bästa resan i det bästa sällskapet i den bästa staden med de bästa affärerna, bäst väder, bäst mat och bäst badvatten. Ta en titt på Facebook så upptäcker ni hur många ”bästaste” resmål det finns. Nu finns det många vackra och bra platser att resa till, men att alla skulle vara bäst… Nja, det känns lite luggslitet nu. Det är väl kul att många har haft en bra semester, men hur bra den egentligen var lär vi aldrig få reda på och det är ju inte läge att ställa motfrågor om nu alla säger att den var bäst!
På samma sätt försöker många överträffa varandra om det mest förträffliga välbefinnandet. På frågan ”Hur är det?” svarar en klar majoritet med orden toppen, kalas, finfint, underbart, jättebra – ja, till och med ord som jättetoppen förekommer… Om du nu vänder detta ryggen och väljer ett svar som kanske både är ärligt och mer korrekt, typ ”det har varit bättre”, då riskerar du att samtalet blir väldigt kort för vederbörande orkar inte höra klagosången. Kanske för att det mesta känns bekant, men bakom fasaden av alla romantiska superlativer har många, åtminstone tillfälligt, kvävt verkligheten och vill inte bli påmind av den. Det passar inte riktigt in i vår moderna vardag att öppet säga ”att livet suger just nu”. Om det är så ska du nämligen ta eget initiativ och ringa vårdcentralen, hoppas att någon svara och begära akuttid till en psykolog där din ångest ska bearbetas innanför fyra väggar. För vad skulle hända om det kommer ut att semestern inte var den bästa…
Nåväl, alla kan glädjas åt att det bara är elva månader kvar till dess att vi får fira långsemeter igen. Någon har kanske sparat några veckor till vintern, vilket är smart, då är det inte så många som ska överträffas av den ”bästaste” resan…