https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Kraftfull kritik

Sex år gammal har han två knappar på sin mage. Båda är avsedda för sondmatning. Det är så Max är garanterad att få i sig tillräckligt med näring för att överleva. När mamma Malin Apel fick besked av Ale kommun att den tidigare beviljade assistansen på 81 timmar i veckan ska dras in redan från 8 juli i år var det naturligtvis ett dråpslag. Ett beslut som inte bara förändrar hennes vardag, utan även Max förutsättningar att leva ett tryggt och säkert liv sätts på spel. Malin har tidigare fått utstå många kamper och slag i sin kamp mot myndigheter för att Max ska få assistans. Hon blev mer eller mindre rikskändis när hon i TV4:as morgonsoffa fick besked från Högsta förvaltningsdomstolen att sondmatning ska räknas som ett grundläggande behov. Det medförde att hon efter många års överklagande äntligen fick rätt och slutligen en väl fungerande assistans för sin sjuke son Max.

Vän av ordning trodde kanske att det sista kapitlet därmed var skrivet i denna historia, men ack nej. I juni kom beskedet från Ale kommun att den assistans som Max idag har ska tas bort – och fort ska det gå. Från assistans i 81 timmar per vecka ska Max från och med 8 juli leva ett nytt liv utan den assistans som skapat trygga rutiner i vardagen. Jag är inte ett dugg förvånad att våra sociala medier fylldes med ilska och kritiska kommentarer. En del repliker kunde möjligen ha uteslutits, men i stridens hetta får myndigheten Ale kommun stå ut med det. Den samlade reaktionen från medborgarna och skattebetalarna är det som räknas – och den är kritisk.

1 juli i år kommer riksdagen ta beslut om att sondmatning är ett grundläggande behov för varje individ. Med det i åtanke blir berättelsen om sexårige Max snudd på än mer hårresande. Ännu en gång tvingas nu Malin Apel lägga all sin kraft på att överklaga beslutet från Ale kommun. Hon fick rätt senast och har goda förutsättningar att vinna igen, men är detta verkligen Sverige? Är det så här systemet ska fungera? Räcker det aldrig? Om du efter rättslig prövning övertygat myndigheten om rätten till assistans riskerar du ändå att drabbas av ett nytt negativt beslut. Självklart kan förutsättningar förändras, en skada kan läka, men Max har fortfarande två knappar i magen som används för att förse honom med näring. Att hans assistansbehov skulle ha förändrats från 81 timmar i veckan till noll känns helt verklighetsfrämmande. Inte minst efter att ha läst vad läkarintygen säger. Hur kan läkarnas slutsatser plötsligt bara bli en bit av pusslet?

Två av lokaltidningens mest lästa artiklar den här våren handlar båda om människor som riskerar att förlora sin assistans. Det vittnar om en brist i vårt samhälle och det är nu våra folkvalda ska engagera sig, använda djungeltrumman hela vägen upp till Stockholm. Vi behöver diskutera och utreda formerna för ett nytt reglemente som ger behövande en tydligare rätt till assistans utan ständiga och rättsliga prövningar. Ett system som bygger på tillit och som skapar trygghet istället för oro.

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…