Långpromenad inget för mig

Ledare Alekuriren v13 2012. Klicka på rubriken för att läsa!

Handeln via nätet går som tåget. Allt fler paket distribueras av postföretagen som tror att trenden inte bara kommer att hålla i sig utan också öka lavinartat. Postens företrädare tror till och med att dagens stora köpcentrum kommer att få problem att klara konkurrensen. Det där tror jag inte ett ögonblick på. Att handla har alltid varit ett nöje för människan, en upplevelse. Att få klämma och känna på varan innan köpet görs är för många ett måste. Det kan vi fortfarande inte göra via nätet och jag hoppas inte känslor digitaliseras i framtiden heller…

Däremot finns det självklart ett antal produkter som är smidiga att köpa via nätet. Dessa kommer säkert att öka sin försäljning i framtiden, men att vårt köpbeteende skulle förändras så radikalt som Posten tror är knappast troligt. Ibland låter det som om forskarna tror att trädgårdsmöblerna kommer att komma i paket, att vi köper en ny båtmotor på nätet och fyller årets påskägg på dataskärmen. Jag skulle inte tro det! Visst sker det en förändring när det gäller våra köpvanor och nätet är enkelt, tillgängligt och bekvämt. Så revolutionerande är det däremot inte. Vi har länge kunnat beställa och få saker hemlevererade. Hur skulle annars Ellos kunna stoltsera på bröstet hos den allsvenska toppklubben Elfsborg? Postorder har idag blivit renodlad näthandel, men särskilt nytt är det inte.

Det är ju omöjligt att inte kommentera vandringen från Nödinge till Valencia, eller rättare sagt från Köpenhamn och söderut. I veckans tidning får ni läsa om den minst sagt utmanande promenaden som sträcker sig över nästan 300 mil. Att det överhuvudtaget är möjligt fascinerar mig mest. Det bevisar återigen att allt är möjligt och att det bara är våra mentala spärrar som hindrar oss. Med rätt tro, attityd och inställning blev utmaningen och den närmast omöjliga uppgiften att vandra till Valencia möjlig. För mig är det fortfarande en gåta att man kan gå så långt och hitta rätt väg, särskilt eftersom det många gånger måste saknas vägar när man till exempel ska korsa Pyreneerna… Sen undrar jag hur många par skor det går åt och hur man beräknar tiden? Hur fort går man egentligen? Har man dessutom ett par hundra mil i benen så måste det gå betydligt långsammare än i början? På ryggen bar de också 20 kilo packning. En maratonlöpare brukar förbereda sig ett år innan ett stort lopp. Ett maraton är på 4,2 mil. Paula och hennes pojkvän promenad var 70 gånger längre och så vitt jag vet tränade de inte en enda gång… Det kan jag i och för sig förstå att de lät bli. Imponerad är jag oavsett, men samtidigt övertygad om att långpromenader fått ett helt nytt ansikte för mig.

Mer från ledare

Det luktar verkstad

Så var tiden av spekulationer förbi. Nästan ska tilläggas. När…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Senaste nytt

Så många bullar sålde butikerna

Kanelbullens dag har firats den 4 oktober sedan 1999, när…

”Surte då och nu” på Glasbruksmuseet

När lokaltidningen kommer på besök råder det febril aktivitet. Fotografier…

Varning för bedragare

En av Ale Els kunder råkade i förra veckan ut…

Färre kryssade i årets val – bara män i toppen

24 262 personer var röstbrättigade i årets val. Av dessa…

Festligt 10-årsjubileum på Backavik

Ballonger i taket, fint dukade bord och en stämning som…

Ale-samverkan tar över

Under mandatperioden som gått har en koalition bestående av sex…

Det luktar verkstad

Så var tiden av spekulationer förbi. Nästan ska tilläggas. När…

Inför rätta efter lägenhetsbranden

Natten till den 22 augusti vaknade boende i flerfamiljshuset på…

Kanelbullar i mängder

Några dagar innan tisdagen den 4 oktober, förbereder sig bagaren…

Pendlare fick Kan-Elbullar

– Vi tycker det är så roligt att få vara…

Skottlossning mot villa

Strax efter 03, natten till måndag, larmades polis till en…

Mäktig vändning av AIF

Ahlafors IF är nu bara två matcher från serieseger i…

Ale Handboll tog första skalpen

Efter en medioker fjolårssäsong är Ale Handbolls herrar tillbaka i…