Lyfter på locket

Efterlängtade besked för all kommunal omsorgspersonal, men också för alla enhetschefer i Ale kommun. Som en följd av en bitvis mycket skarp kritik som framför allt fackförbundet Kommunal, nu också med stort stöd av Akademikerförbundet SSR, har framfört beträffande den sociala arbetsmiljön redovisade kommunledningen ett detaljerat åtgärdsprogram. Målet är tydligt; ”Stolt omsorg i Ale – med omtanke och lust”. Vägen dit ska gå genom att återuppbygga förtroendet och tilliten mellan chefer, politiker och medarbetare. Det kommer att ske genom att engagera enhetschefer och medarbetare i ett gemensamt förbättringsarbete, där deltagarna ges i uppdrag att arbeta fram förslag som sedan ska synkroniseras och bearbetas. I dialog mellan chefer och medarbetare ska åtgärderna sedan prioriteras. Idén till utvecklingsarbetet kommer från den skolöverenskommelse som politiken gjorde i Ale beträffande skolans kräftgång. Pedagoger och rektorer gavs stort spelrum att forma en strategi för att vända resultaten och den kritiserade arbetsmiljön. Resultatet har inte låtit vänta på sig.

Det är ett krafttag och en tydlig markering att kommunledningen nu vill se en förändring. Det talas dock fortfarande om att man inte riktigt delar Kommunals bild av arbetsmiljön och ledarskapet, men jag menar att budskapet om åtgärdsprogrammet visar att de tar kritiken på fullt allvar.

Cirka 150 medarbetare inklusive chefer kommer att vara engagerade i förändrings- och förbättringsarbetet inom sektor ATO (arbete, trygghet, omsorg). Det är en garanti för att det mesta kommer att ventileras och det lär lyftas på de flesta stenar. Efter sommaren är det tänkt att konkreta lösningar ska kunna presenteras.

Om åtgärderna sedan får önskvärd effekt kan Ale kommuns strategi för att lösa situationen inom sektorn bli ett gott föredöme, en modell som fler kan komma att ta efter. Motiverade medarbetare som känner lust och engagemang för sitt arbete är självklart guld värt för vilken arbetsgivare som helst. Låt oss hålla tummarna för att det blir så. Det hade varit betydligt roligare att skriva om än den stundtals mycket skarpa kritik som fackförbunden riktat mot sin arbetsgivare. Akademikerförbundet har i en skrivelse som ankom kommunledningen i fredags gått så långt att de yrkar skadestånd. De hänvisar till medlemmar som vittnar om fel och brister i verksamheten som mörkas för politiker och personer högre upp i ledningen. Är detta en korrekt bild av verkligheten är det minst sagt hög tid att lyfta på locket – precis som kommunledningen nu har valt att göra.

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…

Filip är Ales schackmästare

Enligt ungdomscoach Tommy Westers är det många ungdomar i Ale…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Fyra ungdomar prisades

Ale kommuns ungdomsstipendium ”Ett gott föredöme” delas ut till personer…

SBTK vann när Sveriges ”äldsta” damlag möttes

Sedan 1968 har Skepplanda BTK i obruten följd erbjudit damfotboll,…