Lyfter på locket

Efterlängtade besked för all kommunal omsorgspersonal, men också för alla enhetschefer i Ale kommun. Som en följd av en bitvis mycket skarp kritik som framför allt fackförbundet Kommunal, nu också med stort stöd av Akademikerförbundet SSR, har framfört beträffande den sociala arbetsmiljön redovisade kommunledningen ett detaljerat åtgärdsprogram. Målet är tydligt; ”Stolt omsorg i Ale – med omtanke och lust”. Vägen dit ska gå genom att återuppbygga förtroendet och tilliten mellan chefer, politiker och medarbetare. Det kommer att ske genom att engagera enhetschefer och medarbetare i ett gemensamt förbättringsarbete, där deltagarna ges i uppdrag att arbeta fram förslag som sedan ska synkroniseras och bearbetas. I dialog mellan chefer och medarbetare ska åtgärderna sedan prioriteras. Idén till utvecklingsarbetet kommer från den skolöverenskommelse som politiken gjorde i Ale beträffande skolans kräftgång. Pedagoger och rektorer gavs stort spelrum att forma en strategi för att vända resultaten och den kritiserade arbetsmiljön. Resultatet har inte låtit vänta på sig.

Det är ett krafttag och en tydlig markering att kommunledningen nu vill se en förändring. Det talas dock fortfarande om att man inte riktigt delar Kommunals bild av arbetsmiljön och ledarskapet, men jag menar att budskapet om åtgärdsprogrammet visar att de tar kritiken på fullt allvar.

Cirka 150 medarbetare inklusive chefer kommer att vara engagerade i förändrings- och förbättringsarbetet inom sektor ATO (arbete, trygghet, omsorg). Det är en garanti för att det mesta kommer att ventileras och det lär lyftas på de flesta stenar. Efter sommaren är det tänkt att konkreta lösningar ska kunna presenteras.

Om åtgärderna sedan får önskvärd effekt kan Ale kommuns strategi för att lösa situationen inom sektorn bli ett gott föredöme, en modell som fler kan komma att ta efter. Motiverade medarbetare som känner lust och engagemang för sitt arbete är självklart guld värt för vilken arbetsgivare som helst. Låt oss hålla tummarna för att det blir så. Det hade varit betydligt roligare att skriva om än den stundtals mycket skarpa kritik som fackförbunden riktat mot sin arbetsgivare. Akademikerförbundet har i en skrivelse som ankom kommunledningen i fredags gått så långt att de yrkar skadestånd. De hänvisar till medlemmar som vittnar om fel och brister i verksamheten som mörkas för politiker och personer högre upp i ledningen. Är detta en korrekt bild av verkligheten är det minst sagt hög tid att lyfta på locket – precis som kommunledningen nu har valt att göra.

Mer från ledare

Det luktar verkstad

Så var tiden av spekulationer förbi. Nästan ska tilläggas. När…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Senaste nytt

Ale-samverkan tar över

Under mandatperioden som gått har en koalition bestående av sex…

Det luktar verkstad

Så var tiden av spekulationer förbi. Nästan ska tilläggas. När…

Inför rätta efter lägenhetsbranden

Natten till den 22 augusti vaknade boende i flerfamiljshuset på…

Kanelbullar i mängder

Några dagar innan tisdagen den 4 oktober, förbereder sig bagaren…

Pendlare fick Kan-Elbullar

– Vi tycker det är så roligt att få vara…

Skottlossning mot villa

Strax efter 03, natten till måndag, larmades polis till en…

Mäktig vändning av AIF

Ahlafors IF är nu bara två matcher från serieseger i…

Ale Handboll tog första skalpen

Efter en medioker fjolårssäsong är Ale Handbolls herrar tillbaka i…

Fastighetsbyrån om läget på bostadsmarknaden:
”Ett guldläge för köparna”

Den senaste mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, där mäklare från Fastighetsbyrån runt…

Bergendahls Blommor firar 30 år

I dagarna två, fredag och lördag, pågår jubileumsfirandet. När lokaltidningen…

Höstmarknad stundar på Café Torpet

Nio utställare har hittills anmält sitt intresse till den höstmarknad…

Tre matcher från avancemang till division 1

Mötena med Stenungsunds IF är alltid tuffa och täta. I…

Så påverkas kommunen av elpriserna

På uppdrag av regeringen ska landets myndigheter se över sin…