Om så många är emot måste väl något vara fel? Frågan ställer jag mig när jag vandrar runt i vimlet av folk under informationsmötet för en eventuell vindkraftsutbyggnad i Alefjäll. När dessutom projektledningen inleder med att vädja till församlingen att visa respekt för möteskulturen och acceptera att de valt bort att ha en allmän frågestund, ja då börjar jag fundera på vad är det egentligen som händer? Bjuda in till monolog hör hemma i Stalinepoken, men det kapitlet har vi stängt. I ett modernt samhälle pratar vi ofta om dialog och vi betonar alltid vikten av att myndigheter och folkvalda tidigt samspråkar med ortsborna inför större förändringar. Genom att bläddra i lokaltidningens arkiv kan vi konstatera att behovet av information kring vindkraftsutbyggnaden har varit konstant från dag ett. Så när Triventus, huvudägare i vindkraftsprojektet, bjöd in till ett informationsmöte var det egentligen redan försent. Nu är motvinden kraftig och de flesta som närvarade vid mötet har redan bestämt sig. Även om de blir både övertygade och motbevisade kommer de aldrig att ändra uppfattning. Det är ett gigantiskt misstag att inte låta dialogen få en plats längst fram i bussen. Att slarva med information har skapat ett misstroende inte bara mot Vind i Ale AB, utan det kommer troligtvis att dröja innan vindkraft överhuvudtaget kan bli aktuellt i kommunen.
Jag har full förståelse för farhågorna och de boendes kritik. När man dessutom har haft svårt att få svar på relevanta frågor blir förtroendet knappast större. Vidare, utan att vara direkt insatt i projektet, måste jag ställa mig frågande till huruvida det är lämpligt att placera tio vindkraftverk i områden med så unika kultur- och naturvärden? Det måste finnas bättre platser och om det inte gör det så kanske Ale kommun inte är rätt för just vindkraft. Hela idén med förnyelsebar energi står väl inte och faller med det? När dessutom så många ortsbor engagerar sig och visar ett så tydligt missnöje med vindbruksplanen borde folkvalda ta sig en funderare. Det är ju faktiskt därför vi har ett demokratiskt styre. De folkvalda ska lyssna, ta in och utvärdera. I detta fall är det ganska uppenbart att en majoritet säger nej tack. Ska de folkvalda köra på ändå? Javisst, men det kommer en domedag. Var fjärde år säger medborgarna sitt. Det kommer att ske 2014 om vi inte har övergått till monolog helt och hållet. Vissa verkar ju vilja föredra det…
Apropå folkvalda. Det sitter en församling i Ale kommunfullmäktige just nu som har problem. Det osäkra parlamentariska läget har skapat en stämning som är långt ifrån bra. Det är en maktkamp och ett tjuv- och rackarspel som heter duga. På vilket sätt aleborna som medborgare tjänar på detta har jag svårt att bedöma. Att Alliansen inte vill prata med oppositionen är tydligt. Nu vill de föra sin politik. Oppositionen svarar med att att försöka förhala besluten genom att begära återremiss. Det sinkar, förhalar och fördröjer. Ett vanligt knep i kommunpolitik, långt ifrån unikt. Det är inte heller alltid särskilt smart, eftersom ärendet i regel är tillbaka redan vid nästa möte och då kan klubbas. Hur stimulerande blir då de folkvaldas agenda när de gång efter annan får ta ställning till en och samma fråga?