https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Politisk härdsmälta

Det har pratats och på senare tid gapats efter hårdare restriktioner i spår av den ökade smittspridningen. Till sist kom regeringen med tuffare besked. Frågan är om det är fem i eller fem över tolv? Det kommer framtiden att få utvisa.

Begränsat antal kunder i butiker och på gym, max fyra personer runt borden på krogen, munskydd under rusningstid i kollektivtrafiken samt en total nedstängning av kommunala idrottshallar, badhus, bibliotek med mera. Restriktionerna ska gälla minst till den 24 januari. Restauranger och caféer får inte heller ha öppet efter klockan åtta på kvällen. Så ska Sverige stoppa smittan.
Det börjar mer och mer likna en nedstängning av samhället, men ändå inte. Frågan är om denna liberala balansgång, där myndigheter och regering har litat på den enskildes förmåga att ta ansvar, kraftigt har bidragit till att 8 000 medborgare fått lämna livet i förtid? Något har ju helt uppenbart gått snett när så många fler dör i Sverige än i våra grannländer, så visst måste vi kräva ansvar kring den svenska strategin. Allt annat vore konstigt.
Inser ändå att det inte är rätt tid att gaffla om vem som sagt det ena föreslagit det andra. Att ansvarsfrågan ändå ställs tycker jag är helt rimligt. Lika rimligt är det naturligtvis att myndigheten Sverige ska kunna kräva att medborgarna lyssnar och följer de restriktioner som gäller. Vissa hävdar att det har varit svårt att förstå dem, men det är kanske ändå en dålig ursäkt? De två främsta råden har visat sig vara de allra viktigaste och dessa tror jag alla begriper. Håll avstånd och tvätta händerna!

Om vi som är friska följer det disciplinerat som aldrig tidigare kommer smittkurvan till slut att vända ner. Det råder inga tvivel om det. Utmaningen blir förstås att klara det i tider av jul- och nyårsfirande. Ingen får krama tomten och nyårsskålen ska helst ske utan ljud av glas.
Det blir tufft, men vem har sagt att 2020 har varit lätt?
För oss som följer samhällsutvecklingen på nära håll blev det en spännande avslutning. Servicenämnden avslöjar att det pågår en utredning om det planerade kommunhuset i Nödinge. Det handlar inte bara om vilka behov huset ska fylla, utan också om placeringen. Mer än så får vi inte veta i dagsläget. Den som trodde att sista ordet var sagt rörande kommunhuset får ge sig till tåls.

Om platsen inte är Nödinge har arbetet med detaljplan 1 utgått från helt fel förutsättningar. En viktig pusselbit i det planarbetet bygger på att kommunhuset tar en centralplats vid pendelstationen. Att riva upp det beslutet skulle innebära en politisk härdsmälta – och helt nya villkor för detaljplan 1 i Nödinge centrum.
Nu återstår bara att skicka årets sista 48 sidor till tryck och tillönska alla en synnerligen god jul samt ett bättre 2021.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…