https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Pricken över i

Restriktioner, rekommendationer och allmänna råd. Jag får nästan kväljningar när jag tänker på vad 2020 har bestått av. Avstånd och begränsad gemenskap.
Pricken över i blir ändå att vi inte ens får fira jul som traditionen lärt oss.

Även om vi inte vill och medvetet vägrar att minnas, lär år 2020 aldrig falla i glömska. Vissa har drabbats hårdare än andra, men faktum är nog att ingen av oss har kommit undan. Corona har berört och skakat om. Pandemin har påverkat såväl vardagen som yrkeslivet. En del har lidit stor ekonomisk skada, andra har påverkats fysisk och/eller psykiskt. Värst har det självklart varit för alla de som antingen insjuknat i covid-19 och fått bestående besvär, och minst lika jobbigt har det varit för de som mist en anhörig.

Mitt i det här kaoset har hjältarna i vården stått. De har inte bara tvingats jobba mycket, utan de har också tvingats göra det iklädda varm och otymplig skyddsutrustning. Sveriges vårdpersonal gick på knäna i våras. Belöningen väntade inte i höst. Det kom en andra våg, som om det onda ödet 2020 ville ge hela samhället en extra smäll på käften. För vad tänker jag. Vad har vi gjort för att förtjäna detta? Det är inte utan att man börjar ställa existentiella frågor.

Myndigheterna och regeringen har säkert gjort sitt bästa för att om leda oss genom krisen. Vissa råd har varit lätta och logiska, andra närmast korkade. Statsministern själv fastnade vid att ständigt uppmana oss att handla på nätet och undvika fysiska butiker. Vad han inte tänkte på var att paketen från näthandeln måste hämtas ut. Till köerna och kaoset vid paketutlämningen sträckte sig inte analysförmågan – således har rekommendationerna om att handla på nätet snarare skapat ytterligare en ökad risk för smittspridning. Snart stänger vi 2020 och det är inte utan att det känns lite skönt. Med vaccin på väg kan nästa år bara bli bättre.

Mitt i coronamörkret passar Ale kommun på att dela ut sina årliga kulturstipendier. Bra gjort. Det ger oss möjlighet att lyfta positiva förebilder och goda insatser. Just inom kulturområdet tror jag det är särskilt värdefullt. Det har inte varit ett publikt år. Inställda evenemang har tillhört vardagen och alla sociala föreningsaktiviteter har satts på paus.

Eldsjälen Ann Franzén, 72, lyfts fram och erhåller ett belöningsstipendium. Säg den förening hon inte har medverkat i… Personligen minns jag henne bäst som en suverän uppläsare när sagostunden begav sig på Älvängens bibliotek.

Robin Lillfors, 31, får Kultur- och fritidsnämndens arbetsstipendium för att kunna fortsätta spela in nyskriven musik. Robin som fått se flera konserter bli inställda under året. Kan ett stipendium komma mer lämpligt?

Slutligen fick Lennart Engström, 65, ett belöningsstipendium för sitt gedigna arbete med att samla bilder från gamla Nol. Han konstaterar att det har hänt en del med orten som en gång hade formen av centralort i Ale.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…