Respekterad som få. Det kommer sannolikt att bli den sammanfattande bedömningen efter att politikern Elena Fridfelts (C) hastigt ändrat kurs och som innebär att hon mer eller mindre omgående lämnar samtliga politiska uppdrag. Elena som under nuvarande mandatperiod har axlat uppdraget som ordförande för den tunga Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden, anger inte politikens tidskrävande omfattning som skäl att avsluta karriären. Huvudskälet är att hon vill ge sin familj 100% uppmärksamhet och vem kan klandra någon för det vägvalet? Det är väl snarare alla vi som också är samhällsintresserade, men som aldrig har valt att engagera oss i politiken som ska fundera på vilket ansvar vi har tagit för den gemensamma välfärden. Återväxten i svensk politik i allmänhet och Ale i synnerhet går trögt. Det är när personer som i Elenas ålder, 41 år, lämnar som det börjar bli riktigt oroligt. Medelåldern har inte sjunkit i Ale kommunfullmäktige de senaste decennierna och vilka ska då styra när den äldre generationen också lämnar skutan? Det är hög tid att på allvar börja diskutera vårt svenska, politiska och demokratiska system. Diskussionens huvudfokus måste vara hur vi säkrar återväxten. När Elena nu lämnar gör hon det både som en respekterad politiker och människa, respekterad på båda sidor av blockgränsen.
På tal om engagemang. Arkitekten Olle Skoglund var nere för räkning i vintras. 13 benoperationer avslutades med covid-19 och tre dygn med syrgas, men det är segt virke i ”gubben”. Olle är på benen igen och hade det inte varit för alla spännande projekt som omger honom hade han aldrig orkat ta sig igenom krisen. Det säger han själv i en intervju i veckans tidning.
Skoglund som länge har brunnit för utvecklingen av Ale kommuns södra delar har också visat stort intresse för utformningen av ett nytt Nödinge centrum. På avstånd har han studerat förslaget till detaljplan 1 för Ale Torg och nu presenterar han snart sina synpunkter. Alekuriren har fått ta del av ett digert material som Skoglund kommer att tillsända Ale kommun när tiden är mogen.
Han ställer ett antal kritiska frågor om handelns förutsättningar att överleva, miljöpåverkan och ekonomiska konsekvenser. Det bästa av allt är att han inte enbart är kritisk, utan också lösningsorienterad. Materialet redogör tydligt för hur en alternativ lösning skulle kunna se ut.
Personligen tänker jag att det är precis såhär ett planarbete ska fungera. Först ut med ett utkast, sedan synpunkter och kritik innan ett slutligt förslag kan antas. Jag hoppas att fler hade gjort som Olle Skoglund, om inte annat så finns det tid kvar att göra det. Fram till den 20 augusti är det fritt att tänka och tycka kring framtidens Nödinge centrum. Det är inte alla generationer som får möjligheten att påverka ett samhälles utformning. Nu finns chansen i Nödinge.