För det första tar jag på mig förra veckans köldknäpp. Det var en rak höger som ett svar på att jag ”chansade” och bytte till sommardäck lite för tidigt. Ödet straffade mig omgående och hädanefter låter jag vinterdäcken sitta till dess att minusgraderna blivit plus under dygnets samtliga timmar.
Nu är det hur som helst påsk och även om brasorna saknas finns det många starka traditioner kvar. Inte minst påskmaten. Inom livsmedel menar de stora jättarna att påskveckan till och med är större i försäljning än självaste julen. I veckans tidning gör vi vårt bästa för att ni dessutom ska lockas att handla lite extra ingredienser till påskgodiset. Lokaltidningen har träffat Johanna Balkefors som till vardags svarar för bakverk till Café Torpet och Alfvhems värdshus. Hennes recept till påskbordets sötsaker är väl värda att spana in.
Skönningared, en mindre landsbygd mellan Älvängen och Skepplanda, har aldrig tidigare blivit så omskrivet som nu. Först fick lokaltidningen hänga med auktionsmästare, Lars Erlandsson, till Göteborgs Fiskhamn. Här har tiden stått mer eller mindre stilla i 100 år. Ett roligt reportage om ett lika udda som unikt jobb. Ett arbete han inte delar med särskilt många.
I Skönningared bor också Johan Engdahl som efter att ha följt nyhetsrapporteringen om Ukraina plötsligt fick insikten att han måste göra något. Djurvän som han är fick han upp ögonen via Facebook på hur hästägare drabbats. Tillsammans med en nyvunnen vän som dessutom ägde en större hästtransport satte han kurs mot ukrainska gränsen. Resten är en vacker historia om hur en kvinna, en 16-årig tjej och fem hästar räddades från kriget.
Det är berättelser som dessa som gör det extra roligt att driva en lokaltidning. Vilket annat media skulle annars ha berättat dessa unika historier från platser som Skönningared?
Förresten sa jag glad påsk?