Under de senaste åren har det småpratats i kulisserna om ett ökat bekymmer med ungdomsgäng runt och i Bohus centrum. Jag blev därför oerhört nyfiken när telefonen ringde. Sex unga killar i åldern 18-20 år ville träffas på Café Snackis. De ville prata om ungdomssituationen i Bohus och om ortens framtid. Det var nästan så man fick gåshud.
Det visade sig inte alls vara några destruktiva ungdomar. Tvärtom. De visste precis vilka problemen var och de oroade sig också över att antalet ungdomar runt Bohus centrum har ökat i antal. De tillhörde inte själva de mest frekventa besökarna, utan försökte helst hitta en yta att kicka boll på. Besvikelsen över att Bohus ännu inte belönats med någon näridrottsplats likt Skepplanda, Älvängen och Nödinge var påtaglig. Jag försvarade kommunens prioritering med den nyligen genomförda investeringen i Bohushallen och fick då höra att den uppfattades mer som stängd än öppen. Visionen om en mötesplats hade aldrig förverkligats.
Nu har det gått tre veckor sedan mötet med ungdomarna i Bohus centrum och moll har bytts till dur. Surte IS IBK och Ale kommun som kopplades in när problemet uppdagades har kommit överens om att Bohushallen ska vara öppen för de äldre ungdomarna tisdag- och fredagkvällar. Det har varit en succé. I fredags var det ett 40-tal ungdomar som hängde i hallen, kickade boll och lyssnade på musik i caféet. Jag hoppas att detta kan bli en stilbildare för Ale kommun. Jag tror nämligen att det finns fler mötesplatser som skulle kunna vara öppna, men som av någon anledning inte är det.
Framför allt borde våra idrottshallar med tillhörande café vara givna platser där ungdomar kan hänga oavsett de idrottar eller ej. Det är genom att skapa de positiva alternativen som vi bäst förebygger de destruktiva krafterna. Genom att öppna upp och bjuda in motverkas också en del av utanförskapet.
Nästa steg för Bohushallens succé är självfallet att ungdomarna själva får överta ansvaret. Är man 18-20 år är du enligt juridiken vuxen och därmed fullt kapabel att hålla musiken igång, kasta ut bollarna och sätta på teven i caféet. Med ansvar växer och utvecklas individer. Jag hoppas att det steget inte är långt borta för ungdomarna i Bohus.
Ungdomsinflytande är en viktig punkt i Ale kommuns utvecklingsarbete. Jag har funderat mycket över varför dessa Bohusungdomar ringde till lokaltidningen. Det borde inte vara den vägen som undrande ungdomar ska välja att ta. Vi har mängder av forum, ungdomsfullmäktige, ungdomsråd och fritidsgårdar med stor delaktighet. Ändå får jag känslan av att det finns en betydande grupp ungdomar som kommunen inte når via det traditionella arbetet. Dessa når vi sannolikt bara genom att möta dem på deras egna arenor och platser. Fältarbetet känns mer angeläget än någonsin tidigare.