https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Vann kampen för förtroende

Sedan 1990 har Dennis Ljunggren varit förtroendevald i Ale kommun. 32 år senare nomineras han till Socialdemokraternas kommunalrådskandidat den kommande mandatperioden. Få har fått kämpa som Dennis för att vinna sitt partis fulla förtroende – återstår att se om han vinner alebornas?

1997 gjorde jag min första intervju med Dennis Ljunggren. Han var då ett stort utropstecken som ordförande i Nödinge kommundelsnämnd. Han var nämligen inte ens fyllda 25. Nu har det gått 25 år till när vi träffas i fredagssolen. Det kan också ha varit det bredaste leende jag någonsin mött. Det hade varit lätt att tro att Socialdemokraternas besked om att ställa sig bakom Dennis Ljunggrens kandidatur baseras på att han förtjänar det efter lång och trogen tjänst, men så är inte fallet. Få har fått kämpa för att vinna sitt partis förtroende som Dennis har gjort. I ett öppenthjärtligt reportage 2015 berättade han själv om sina tuffa tonår och hur politiken räddat honom från ett liv i gråzonen. Det som vissa kallar livserfarenheter har andra bedömt som opålitligt och föga meriterande. Det har definitivt hämmat honom – fram till nu. Med en politisk meritlista som sträcker sig från kommunfullmäktige till ledande nämnduppdrag för utbildning, omsorg och sociala verksamheter är han nu framme vid sin drömmars mål. På lördag är valberedningen enig bakom ett förankrat beslut att nominera Dennis till partiets förstanamn, vilket innebär kommunalrådskandidat om inget revolutionerande inträffar i valrörelsen.

Med över 30 års erfarenhet av politiken och utvecklingen av Ale kommun är jag övertygad om att kunskapen inte kommer att saknas – sedan är politik och vad som styr framgång en komplext historia. Vi som trodde att valrörelsen 2022 skulle handla om välfärd och kompetensförsörjning till en överhettad arbetsmarknad inser nog att vi nu ligger i en mörk skugga av frågor som Nato, flyktingmottagande och försvarsupprustning. Lokalt hoppas vi ändå att debatten inte ska kvävas helt av ryssens alla snedsteg, utan lämna utrymme för diskussioner om nya bostäder, skolor och föreningsliv.

Avslutningsvis vill jag slå ett slag för vårt fantastiska bandylag. I fredags återvände Surte BK till det näst finaste rummet – bandyallsvenskan. Helt klart en bragd med tanke på förutsättningarna och en sen start på träningssäsongen. Om Ale kommer på tal utanför kommungränsen är det inte sällan Ale-Surte kommer på tal. Bandyn har länge varit en duktig marknadsförare av Ale och när laget nu är tillbaka på en aktad nivå behöver både kommun och näringsliv ge sitt fulla stöd. Bara bortaresan till Kalix riskerar annars att ge kassören hård mage redan innan det roliga har börjat.

Mer från ledare

Det luktar verkstad

Så var tiden av spekulationer förbi. Nästan ska tilläggas. När…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Senaste nytt

Nolbo bakom ny gin

Niklas Wallström har en förkärlek till goda drycker. Som ordförande…

Alaforsbon Margaretha talade inför FN

Den omfattande studien ”Peoples Climate Vote” innehåller svar från 1,2…

Svenstorps förskola gör det tillsammans

I mars 2020 bröt coronapandemin ut i Sverige. Samtidigt slogs…

Ny ungdomspastor i Älvängen

Sixten Widholm, 25, är uppväxt i de småländska skogarna, närmare…

De kan bli ”årets spelare”

Varje år sedan 2003 utser spelbolaget Unibet, genom Unibet 2:an,…

Nytt styre i Lilla Edet

Det blir ett nytt politiskt styre i Lilla Edets kommun…

Polisen ber om hjälp: ”Har ni sett något?”

Det var vid tretiden under natten till måndag som polisen…

Ett politiskt engagemang som aldrig avtar

Elaine Björkman är, som hon själv uttrycker det, född socialdemokrat.…

Så många bullar sålde butikerna

Kanelbullens dag har firats den 4 oktober sedan 1999, när…

”Surte då och nu” på Glasbruksmuseet

När lokaltidningen kommer på besök råder det febril aktivitet. Fotografier…

Varning för bedragare

En av Ale Els kunder råkade i förra veckan ut…

Färre kryssade i årets val – bara män i toppen

24 262 personer var röstbrättigade i årets val. Av dessa…

Festligt 10-årsjubileum på Backavik

Ballonger i taket, fint dukade bord och en stämning som…