Tack för glada tillrop, snälla mejl, till och med ett och annat beröm via sms. Många noterade vårt försök att modernisera lokaltidningen du läser. Någon större revolution är det inte som någon mycket klokt konstaterade, men visst är det kul med lite förnyelse – ungefär som att tapetsera om. Det blir lite nytt liv.
I veckans tidning kan ni läsa om att Ale kommun varit föremål för Uppdrag granskning. En händelse med mycket tragisk utgång väckte deras intresse kring hur trygghetslarmen fungerar inte bara i Ale, utan i landets alla kommuner. Fyra exempel tas upp, varav ett är från vår kommun. Med anledning av programmets genomslagskraft bestämde sig Ale kommun för att redan idag (läs måndag) publicera alla handlingar i ärendet på hemsidan. Där kan du som är intresserad ta del av all fakta. Det tycker jag var en mycket klok gärning. Istället för att som många anklagade kommuner har gjort när Josefsson knackar på, sticka huvudet i sanden och sopa det mesta under mattan i hopp om att ingen ska upptäcka det, gjorde Ale kommun tvärtom. Allt har plockats fram och gjorts tillgängligt för alla. Här finns händelseförloppet, kritiken, anmälningarna, åtgärderna och polisens beslut att lägga ner utredningen då det inte fanns tillräckligt starkt underlag för allmänt åtal.
Att det gungar till när Uppdrag granskning knackar på har jag full respekt för. Det är skickliga journalister som har en förmåga att gräva fram det mesta. Problemet är bara att när de inte finner något som känns tillräckligt avslöjande så får jag känslan av att de nästan själva försöker skapa ett scenario. Ännu värre är det när saker ibland beskrivs i en alltför begränsad omfattning. För att förstå en händelse och varför en beslutsfattare har agerat på ett speciellt sätt skulle det ofta behövas betydligt mer kött på benen än det som återges i Uppdrag gransknings reportage. De har självklart begränsat med tid, men när kommentarer rycks ur sitt egentliga sammanhang kan de framstå som rent idiotiska. Den omtalade och omdebatterade tekniken att med hjälp av dold kamera avslöja sanningen känns i vissa fall också omoralisk.
Denna gång är det trygghetslarmen hos våra äldre som står i fokus. Det är absolut ett område som är värt att granska. Hur ser rutinerna ut? Hur säkerställs funktionen? Hur ofta kontrolleras de och hur dokumenteras larmen?
Roligare att konstatera är att vintern har kommit. Alebacken är vit igen och därmed har kommunens främsta marknadsförare satt igång. Bara idag (måndag) har jag hört, läst och tittat på olika inslag från våra stora mediekanaler som alla har rapporterat om det ideella alpincentrat norr om Göteborg. Det är bara att slicka sig om munnen. Mer Ale åt folket!