GULP! innehåller flera rum: Naturen, Fabriken, Köket, Restaurangen och Bakgården. Rummens dilemman och aktiviteter väcker tankar kring hur våra matval påverkar natur, djur och människor.
– Besökarna kommer att få använda alla sina sinnen. Vi jobbar med ljudkuliss, taktila föremål, piktogram där bilder förstärker textmaterialet. Huvudtexterna är på engelska och det beror på att den här utställningen vandrar runt i det Nordiska nätverket för medeltidsmuseer, förklarar Lena Stammarnäs.
GULP! uppmanar till engagemang för det vi äter, mer experimentlust i köket och mer tid för njutning av det fantastiska utbudet i vårt mångkulturella samhälle.
– Varje rum har ett dilemma och minst en aktivitet kopplad till det. Besökaren uppmuntras till att vara aktiv och utställningen uppfattas av många som lekfull.
Åtta ungdomar har styrt innehållet i utställningen GULP!. I de diskussioner och material som kom fram från denna grupp fanns tankar om konsumtion, ekologi, vegetarianism, aktivism och funderingar kring vad vi egentligen har på vår tallrik när vi sätter oss för att äta. Det fanns också en önskan att försöka hitta ett sammanhang eller en historisk koppling. Detta ligger till grund för den utställning som Västarvets museer gemensamt har producerat.
– Att arbeta på det här sättet med en utställning vars innehåll styrs av en grupp ungdomar är ett sätt för museerna att ställa kompetens och resurser tillförfogande, men också att våga släppa taget och låta en yngre generation gestalta de ämnen som berör dem, säger Lena Stammarnäs.
GULP! finns att beskåda på Lödöse Museum under perioden 27 mars-22 maj. På vernissagedagen får museet besök av Maria Zihammou, kock och matälskare som inviger utställningen och bjuder på marockanska smakprov.