Tisdagen den 8 juni öppnar Lödöse museum åter för besökare. Fast redan nu på lördag blir det en digital invigning av den nya basutställningen Medeltida liv.
Tisdagen den 8 juni öppnar Lödöse museum åter för besökare. Fast redan nu på lördag blir det en digital invigning av den nya basutställningen Medeltida liv.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2021/05/v2121-lodose-museum-scaled.jpg

Ny basutställning på Lödöse museum

LÖDÖSE. Efter att haft stängt sedan augusti förra året kan Lödöse museum tisdagen den 8 juni öppna portarna till sin helt nya basutställning – Medeltida liv. Det är den största förnyelsen på museet sedan starten 1994. Museet har jobbat hårt för att på olika sätt levandegöra historien och man har tagit utgångpunkt i händelser, berättelser och föremål som ger liv åt de människor som en gång levde på platsen.

Museets nya basutställning berättar om det medeltida Lödöse och människorna som en gång bodde där. I utställningen finns föremål som dessa människor lämnat efter sig, och som tillsammans formar spännande och rörande historier om livets små och stora händelser. Det är just den mänskliga aspekten som är utställningens röda tråd. Genom att lyfta fram personer och viktiga händelser vill man beröra besökaren och skapa intresse och spänning på djupet.
Sedan 1990-talet har det hänt mycket i forskningen om medeltiden och flertalet arkeologiska fynd har gjorts som blir relevanta i den nya utställningen. Att utställningen är kunskapstung med mycket fakta har enligt museichef Christan Mühlenbock gjort gestaltningen extra viktig.
– Vi har arbetat en del med teknik men också med dynamik och rytm. Utställningen är indelad i scener där varje scen har sitt temperament. Målet har hela tiden varit att utställningen ska vara tillgänglig och intressant för så många som möjligt.

Med sig i utställningsarbetet har museet haft företaget Kistone som arbetar med storytelling genom att ta fram koncept med hjälp av bland annat gestaltning och design. Katarina Tideström på Kistone säger att ambitionen med utställningen är att visa att människorna som levde i Lödöse för 500–1 000 år sedan var som vi – fast i en annan tid.
– Vi tror på det känslomässiga engagemanget och upplevelsebaserade utställningar. En bra upplevelse ska helt enkelt skapa känslor för ämnet ifråga. En bra upplevelse är en sådan som lever kvar hos besökaren även efter besöket och detta uppnås effektivast genom att väcka intressanta och relevanta frågeställningar.

Nu på lördag invigs den nya utställningen digitalt. Det går att följa invigningen via museets hemsida och Facebook. Det går också ta del av invigningen i efterhand. I invigningsfilmen presenteras den nya utställningen genom tal av Christian Mühlenbock, Julia Färjhage, kommunstyrelsens ordförande i Lilla Edets kommun, Sofia Wik, ordförande i styrelsen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen, samt Conny Brännberg, regionråd och ordförande i Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen. Du får också möta Marie Schmidt, museipedagog på Lödöse museum, och höra henne berätta om livet i det medeltida Lödöse genom tre spännande föremål ur museets samlingar. Filmen avslutas med en skuggteater som också förekommer i den nya utställningen, där Thomas von Brömssen sjunger den mycket märkliga Bakvända Visan.

Mer från lilla edet

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…

Senaste nytt

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…