LILLA EDET. Elisabeth Karlsson har i uppdrag att stötta och motivera elever som av olika anledningar har utmaningar att komma till skolan.
Till sin hjälp har hon sina två hundar Isa och Leija.
– Jag är oerhört stolt över dem, säger skolhundföraren Elisabeth.
I ett arbetsrum på Fuxernaskolan håller Elisabeth Karlsson till sedan april och varje dag har hon med sig två unika kollegor som är avgörande för hennes arbete. Hundarna Isa och Leija är av rasen Bichon Havanais och den förstnämnda är färdigutbildad skol/terapihund. För det krävs en tvåårig utbildning med praktik.
– Leijas första del i utbildningen till att bli skolhund är förhoppningsvis klar i november. Efter det påbörjas nästa del av utbildningen. Fram till dess får hon bra träning att vara med Isa. Just nu är det jag och Isa som är anställda av Fuxernaskolan, berättar Elisabeth.
Isa och Leija hälsar glatt till en början, men efter en kort stund ligger de stilla i soffan.
– Det är viktigt att de både är på och av. Ibland kan det komma elever som inte är vana med hundar och då är det bra att Isa och Leija tar ett steg tillbaka, säger Elisabeth.
Deras huvuduppgift på Fuxernaskolans högstadie är att motivera och öka självkänslan hos elever som har det svårt i skolan. Enligt Elisabeth gör hundarna det lättare att öppna samtal för dem som behöver det.
– Vi får i uppdrag av elevhälsan vilka elever vi ska arbeta med och i första hand är det elever som är hemmasittare. Tanken är att vi ska vara en brygga från hemmet in i skolan. Vi ska bygga en relation hemma hos eleven tillsammans med hundarna och som ett första steg kan vi gå ut på promenad och på så sätt bryta social isolering. Efter det planerar vi hur vi tillsammans ska ta oss till skolan och i vilken takt. Det kan vara på olika sätt beroende på hur problematiken ser ut. Vårt arbetsätt är ett bra komplement till professionen som finns på skolan. Ibland behövs olika sätt att möta människor, säger hon och fortsätter:
– I vissa fall får eleverna lästräna med Isa. Det är en bra metod eftersom ingen skrattar åt en om man gör fel – hon lyssnar bara, säger Elisabeth, som har ett förflutet som boendestödjare, vård- och stödsamordnare i psykisk ohälsa i Ale kommun.
– Jag har en lång erfarenhet inom psykisk ohälsa och jag tror stenhårt på den här metoden. Hundarna för med sig ett lugn vid ångest och ställer inga frågor. Vi har bara fått positiv respons från föräldrar och elever. Och vi har sett att det ger resultat.
Skolan är nu uppdelad i olika zooner där hundarna får vara och vartannat år måste de kvalitetssäkras.
– Det är viktigt att eleverna ska känna sig trygga. En del är hundrädda och de ska inte riskera att möta Isa och Leija i korridoren. Sedan är det också viktigt att vi tänker på hundarnas säkerhet och att de inte kommer till skada. Isa orkar inte jobba åtta timmar per dag så det är viktigt att hon får vila med jämna mellanrum. Det kommer att bli ännu bättre när Leija är färdigutbildad för då kan de lösa av varandra, säger Elisabeth och fortsätter:
– Hygienaspekten är också väldigt viktig. Isa och Leija fäller ingenting och jag tvättar dem med ett speciellt allergischampo.
Hur är det att ta med sig sina hundar till sin arbetsplats varje dag?
– Fantastiskt. Det är en ynnest att få ha dem som kollegor och jag är oerhört stolt över dem.