Under det nya seklets tio första år har Ale kommun redovisat plus i årsredovisningen. 2010 blev resultatet rekordstort och uppgick till 64,1 Mkr.
– Det mesta grundar sig i högre skatteintäkter än budgeterat, låga finanskostnader och intäkter från BanaVäg i Väst samt att våra verksamheter visat god budgetdisciplin, säger Jarl Karlsson (S) som till och med oktober 2010 styrde den politiska ledningen i Ale kommun.
Det stora överskottet har enligt honom och nuvarande oppositionsrådet, Paula Örn (S), varit baserat på en rad engångshändelser som egentligen inte har gått att förutse.
– Hade det varit möjligt, hade vi självklart satsat lite mer. När vi tog budgeten såg det ekonomiska läget betydligt mer osäkert ut. Skatteprognosen var betydligt sämre. Överskottet får kommunerna sedan inte lyfta in i driften, utan dessa har istället fått användas till investeringar och att betala av på låneskulden. Dessutom har vi kunnat täcka upp för underskottet i Vård- och omsorgsnämnden, säger Jarl Karlsson.
Stort eget kapital
En långsiktig ekonomisk målsättning har varit att stärka det egna kapitalet i Ale kommun, detta för att klara ansvarsförbindelsen avseende pensioner intjänade före 1998.
– Idag är det egna kapitalet 614,8 Mkr och överstiger nu kommunens ansvarsförbindelse, vilket känns fantastiskt skönt. Dagens pensioner täcks av de avsättningar som görs i budgeten, säger en nöjd Karlsson.
Investeringarna har varit rekordstora under 2010 och han väljer att lyfta fram IT-satsningen i skolan, tillgänglighetsanpassningen av offentliga lokaler, nya gång- och cykelvägar samt Bohushallen.
– Vi gjorde också en målmedveten satsning på sommarjobb. 476 ungdomar fick 105 timmars arbetslivsintroduktion i olika kommunala verksamheter. Många sa att det inte skulle gå, men det gick och det är jag stolt över. Ett arbete och en meningsfull sysselsättning är värdefullt för våra ungdomar, säger Karlsson och Paula Örn fyller i:
– Skadegörelsen sjönk under sommarhalvåret och det tror vi har ett samband med att flera ungdomar än tidigare hade fått ett sommarjobb.
Positiv utveckling
Under 2010 utvecklades mycket i rätt riktning. Samverkansprojektet SSPF, skola, socialtjänst, polis och fritid, har numera också blivit en permanent verksamhet.
– Det är kul att det idag finns en bred politisk enighet kring arbetsmetodiken och att vi talar med varandra istället för om varandra när det gäller våra barn och ungdomar, säger Paula Örn.
Ale gymnasium som tidigare har gjort ganska stora underskott klarade nästan att hålla sin budget.
– Det var felräkningspengar. Vi har en bra idé om att låta skolans program präglas av entreprenörskap i framtiden. Jag hoppas att dessa tankegångar kan fortsätta utvecklas. Vi har kommit långt när det gäller entreprenörskap och har till och med exporterat ett utbildningskoncept till Moldavien. Nästa år blir det till Italien. Det är bra för våra ungdomar, men det sätter också Ale på kartan, säger Jarl Karlsson.
Satsningen på fria bussresor för pensionärer enligt Göteborgsmodellen och fria busskort för alla ungdomar i Ale har också slagit väl ut.
– 75% av alla pensionärer har hämtat ut sitt kort. Det var en önskvärd insats och ungdomarna har också varit positiva, men självklart vill de ha mer. Nu utreds kostnaden för att kortet ska gälla några timmar till. Vi får se hur det blir.
Ett rekordbokslut till trots, nu är det inte längre den rödgröna majoriteten som styr.
– Det är som det är. Det känns ändå väldigt skönt att kunna lämna ifrån sig en stark ekonomi. Vi får hoppas att den förvaltas väl, avslutar Jarl Karlsson.