FJÄRHULT. Bostadsbristen gäller inte bara människor. 18-årige Arwid Arthurson berättar att ugglorna får allt svårare att hitta en plats att bo på. Därför bygger han hus åt dem.
I Fjärhult, en mil öster om Nödinge, ägnar Arwid Arthurson en del av sin fritid åt att bygga uggleholkar. Visserligen snickrar han även fågelholkar men på senaste har intresset för ugglor växt.
– Jag har alltid varit intresserad av djur. Jag är uppvuxen här på gården och vi har haft många olika djur. Får, hästar, grisar, höns och allt möjligt. Jag har alltid varit ute i naturen så intresset för ugglor har väl alltid funnits där men växt på senaste, säger Arwid.
På dagarna studerar den händiga 18-åringen teknik på gymnasiet. I byggandet av holkar har han hittat en hobby som dessutom kan ge några extra slantar i fickan.
– Det är väl egentligen mest en rolig grej som jag jobbar med någon kväll i veckan. Det ger lite extra pengar samtidigt som jag har roligt. Jag tycker om naturen, att snickra och designa så det är perfekt för mig, berättar han.
De första uggleholkarna sålde han för ett halvår sedan.
– Det är en hel del som vill köpa, speciellt folk som är naturintresserade. Fågelholkar är vanligt men uggleholkar tänker inte så många på.
Det som skiljer holkarna åt är storleken. När Arwid bygger hem för kattugglor är de 65 centimeter i bakkant och 58 centimeter i framkant, med en lutning på taket.
– Det är ganska stora holkar men det ska också få plats en ugglefamilj där inne.
Själv har han tre stycken uggleholkar uppsatta i anknytning till tomten – samtliga har fått hyresgäster. Han bor på landet och där trivs djuren.
– Det är kanske inte så passande att ha en uggleholk i ett villaområde, där är en fågelholk mer passande. Ugglorna gillar att ha nära till naturen och en yta att jaga på. Det räcker med att man har en liten åker eller en större tomt med koppling till skogen, förklarar han.
Samtidigt menar han att det finns ett stort värde i att sätta upp ett bo för ugglorna.
– Det är för att de ska kunna hitta ett hem. Just nu så skördar man mycket skog och återplanterar med fortväxande träd. Man tar ner äldre träd där många svenska ugglor brukar bygga bo. Ugglorna får allt svårare att hitta ett bo, säger Arwid och fortsätter:
– Dels är det bra för att ha kvar ugglorna och sedan så är det kul om man är intresserad av dem. Jag tycker att de är väldigt fina och vackra.
Arwid Arthurson från Fjärhult är en naturmänniska som gillar hantverk. Bild: Privat.