Sedan årsskiftet ingår Ale och Kungälvs kommuner i ett gemensamt räddningstjänstförbund – Bohus Räddningstjänstförbund. Positivt tycker såväl politiker som tjänstemän. Här ses två av BORF:s direktionsledamöter Ove Wiktorsson (Kungälv) och Catharina Eliasson (Ale) tillsammans med Joakim Balke, ställföreträdande räddningschef, och Håkan Lundgren, räddningschef.
Sedan årsskiftet ingår Ale och Kungälvs kommuner i ett gemensamt räddningstjänstförbund – Bohus Räddningstjänstförbund. Positivt tycker såväl politiker som tjänstemän. Här ses två av BORF:s direktionsledamöter Ove Wiktorsson (Kungälv) och Catharina Eliasson (Ale) tillsammans med Joakim Balke, ställföreträdande räddningschef, och Håkan Lundgren, räddningschef.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2013/01/v-4-Räddningstjänsten-2.jpg

Bohus Räddningstjänstförbund är igång

KUNGÄLV. Av den långvariga förlovningen blev det till slut giftermål. Sedan årsskiftet ingår Ale och Kungälv i ett gemensamt räddningstjänstförbund – Bohus Räddningstjänstförbund. – En naturlig utveckling som gör vår organisation ännu effektivare, säger räddningschef Håkan Lundgren.

KUNGÄLV. Av den långvariga förlovningen blev det till slut giftermål.
Sedan årsskiftet ingår Ale och Kungälv i ett gemensamt räddningstjänstförbund – Bohus Räddningstjänstförbund.
– En naturlig utveckling som gör vår organisation ännu effektivare, säger räddningschef Håkan Lundgren.

Räddningstjänsten Ale och Kungälv har samverkat sedan mitten av 70-talet vilket bland annat har medfört att Ale kommun köpt ledningstjänst och förebyggande arbete från sina kollegor på andra sidan Göta älv.
– Det har inneburit ett kund- leverantörsförhållande som i vissa lägen har varit negativt för organisationen, säger Håkan Lundgren.

Idén om ett räddningstjänstförbund har funnits länge. Håkan Lundgrens företrädare, Lars Anderman, bjöd bland annat in politiker från Ale och Kungälv till en dialog om att eventuellt kunna styra räddningstjänsten på ett annat sätt.
– Ett räddningstjänstförbund underlättar det administrativa arbetet. Tidigare har vi fått förhålla oss till två fullmäktige och flera nämnder. Ibland har det uppstått problem när en kommun velat gasa och den andra bromsat, säger Håkan Lundgren.

På hösten 2010 gav kommuncheferna i respektive kommun uppdraget om att utreda förutsättningarna till ett förbundsbildande. I juni efterföljande år var politikerna på båda sidor älven eniga i frågan och beslut fattades.
– En interrimstyrelse bestående av de fyra kommunalråden från Ale och Kungälv, majoritet och opposition, har lett arbetet. I styrelsen har också funnit ersättare från de båda kommunerna, berättar Catharina Eliasson (S) som från Ale haft sällskap av Fredrik Johansson (M).
– Det har varit väldigt kreativa och bra diskussioner. Mötena har flyttat runt på de olika brandstationerna i Ale och Kungälvs kommuner och på så sätt har vi fått träffat alla platsansvariga, säger Catharina.

Handlingsprogram
Ett handlingsprogram enligt lag om skydd mot olyckor arbetades fram under fjolåret och antogs i mitten av december.
– Det är vår bibel, ett viktigt styrdokument för vår verksamhet. Handlingsprogrammet har vi jobbat fram tillsammans med politikerna, säger Håkan Lundgren.

Varför Bohus Räddningstjänstförbund?
– Vi tycker att namnet är neutralt samtidigt som det visar på en gemensam faktor. Ovetande om varandras riskanalyser så hade både Ale och Kungälv valt att ha Bohus fästning på sin förstasida, säger Håkan Lundgren och låter meddela att räddningstjänstförbundets nya logotype föddes inom den egna organisationen.
– En av våra brandmän skissade på ett förslag som sedan har utvecklats hos en reklambyrå. Det är en rolig detalj i sammanhanget.

Den oro som delar av personalstyrkan, 45 heltidsanställda och 90 deltidsbrandmän, uttryckte då tankarna på  ett räddningstjänstförbund blev kända lugnande ganska snart ner sig.
– En förändring skapar alltid en viss osäkerhet. Jag tycker det är sunt och ett friskhetstecken på att organisationen fungerar. När alla frågetecken rätats ut kunde personalen känna en större delaktighet och ställa sig bakom organisationsutvecklingen. Ett nytt anställningsbevis har tagits fram och samtliga har valt att gå in i det nya förbundet, säger Håkan Lundgren.

Hur kommer kommuninvånarna att märka av att ett räddningstjänstförbund har bildats?
– Utryckningsmässigt blir det inga förändringar, skulle jag vilja säga, förutom att det blir nya emblem på våra räddningsfordon. Vi har en väl fungerande räddningstjänst i Ale och Kungälv vilket Länsstyrelsen som utför tillsynen har givit oss ett kvitto på. Vi jobbar hårt med att ytterligare förbättra det förebyggande arbetet. Det framgår tydligt i handlingsprogrammet, säger Joakim Balke, ställföreträdande räddningschef.

FOTNOT. Ordinarie ledamöter i Bohus Räddningstjänstförbund är från Ale kommun Fredrik Johansson (M) och Catharina Eliasson (S). Representanter från Kungälvs kommun är Mats Frisell (S) och Ove Wiktorsson (C).

Mer från samhälle

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Senaste nytt

De öppnar sitt hem för barn och ungdomar

Som åttaåring blev Petra placerad på ett familjehem första gången.…

Lagkaptenen: ”Något stort på gång”

De flesta spelarna i Ahlafors IF har aldrig tidigare gjort…

Norrby-lägret har koll på AIF

Boråslaget kom näst sist i Superettan 2022 och är således,…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Yogan är en självklar del i Petras liv

Petra Avebring är ursprungligen från Värmland, flyttade till Göteborg för…

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Påskfirande på Bohus fästning

Förra årets påskevent lockade cirka 2 500 besökare. Om väderleken…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…