Busslinje 412 kommer att försvinna, vilket har väckt starka reaktioner på landsbygden. En Facebook-grupp samt en namninsamling har startats för att bevara bussen.
Busslinje 412 kommer att försvinna, vilket har väckt starka reaktioner på landsbygden. En Facebook-grupp samt en namninsamling har startats för att bevara bussen.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2019/05/v2119-buss-strarrkacc88rr-1.jpg

De tar strid för bussen

STARRKÄRR. Busslinje 412 kommer att försvinna. Det har väckt starka reaktioner på landsbygden.
– Det skapar ett utanförskap. Vi känner oss kränkta, säger Jenny Larsson.

Kollektivtrafiken har blivit ett hett omdebatterat ämne på landsbygden i kommunen. I torsdags samlades 14 personer i Starrkärrs församlingshem som alla påverkas negativt när busslinje 412 försvinner i juni.

– Jag tar bussen till skolan varje dag och på morgonen är den full. Jag använder den även till träningarna på kvällarna, men nu kommer jag att bli beroende av att mina föräldrar kan köra mig, säger Tilda Ranebjörk, som går i skola i Älvängen.

– Jag åker också buss till skolan varje dag och nu ska bussen som användes mest försvinna, vilket är galet. Efter sommaren kommer jag att börja på gymnasiet i stan och kommer inte kunna ta mig därifrån efter klockan 18, fortsätter Loke Slitebo.

I stället för buss 412 kommer resenärerna att hänvisas till linje 414. Förändringarna innebär att det inte kommer att gå någon buss från Starrkärr på helgerna, under kvällarna efter klockan 18.11 eller sommaren. Då kommer det att finnas tio anropsstyrda turer mellan 1 juli till 16 augusti.

– Det skapar ett utanförskap. Vi känner oss kränkta. Detta stoppar människor från att flytta hit och jag tycker att alla har rätt att ta sig dit de vill, säger Jenny Larsson, som för fyra år sedan valde att flytta från Göteborg tillsammans med sin dotter.

– Jag kände att jag ville flytta ut till landet och Ale passade bra eftersom det är lätt att ta sig in till stan, men nu kommer det att förändras fullständigt. Jag kan absolut hålla med om att det går alldeles för många bussar i dagsläget och det är en självklarhet att dra ner på antalet turer, men att ta bort en buss helt och hållet är orimligt. Vi blir också isolerade i och med att det blir svårare att få besök när det inte går någon buss, säger hon.

Cia Jöhnk bor i Ulvstorp och hennes dotter arbetar inom äldrevården i Göteborg.

– Hon har inget körkort och kommer inte kunna ta sig hem när hon jobbar till klockan 22. Hon vill inte flytta till stan, berättar hon.

Anitha Kristiansson från Starrkärr-Kilanda församling är bekymrad över att det kommer bli svårare att ta sig till Starrkärrs kyrka.

– Människor kommer inte kunna ta sig till sina anhörigas gravar. Det är många äldre som bor i Älvängen, men som har gravplatser i Starrkärr, säger hon.

Kenth Wasserman bor i Ölanda och har flera familjehemsplacerade ungdomar boende i hemmet som använder bussen frekvent.

– Som mest har jag fem ungdomar som använder bussen dagligen och nu kommer jag att tvingas köra dem i stället. De kommer att bli väldigt begränsade och jag tycker att informationen om de här förändringarna har varit obefintlig. I Ale kommun säger man att man vill ha ett samtal med medborgarna, men det här har gått fullständigt förbi. Det är riktigt illa, säger han.

Läs också: ”Förstår frustrationen” 

Viktor Gustafsson har nu startat Facebook- gruppen ”Rädda vår buss 412” som i dagsläget har över 500 medlemmar och han har även startat en namninsamling som har närmare 400 underskrifter.

– Jag använder bussen dagligen och kommer därför att påverkas mycket av de här förändringarna. Det som är mest irriterande är att Västtrafik säger att buss 412 ofta är tom, men den är full under vissa turer. Sedan är det väldigt konstigt att det åker tre stora bussar samtidigt mellan Nödinge och Grunne. Jag håller med om att det går för många bussar i dag, men att ta bort en linje är absurt, säger han.

Jessica Pettersson, också boende i Starrkärr, lägger till:

– Enligt barnkonventionen, som blir lag nästa år, får man inte diskriminera barn och ungdomar – och det tycker jag att Västtrafik och Ale kommun gör med detta beslut. Barn och ungdomar har rätt att kunna delta i samhällslivet, även dem som bor utanför tätorterna, säger hon.

Gruppen vill nu ha ett möte med Västtrafik och Ale kommun för att diskutera beslutet.

– Dialogen med oss som berörs av beslutet har varit bristfällig och vi vill därför prata med någon representant från kommunen och Västtrafik. Vi är eniga om att det går alldeles för många bussar här i dag, men vi tycker att det är under all kritik att ta bort en linje. Det kommer att påverka så många människor på landsbygden här i kommunen, säger Lina Edfeldt.

Läs också: Proteststorm i Starrkärr 

Mer från samhälle

Tågtrafiken påverkas: ”Längre restider”

Det omfattande arbetet med Västlänken fortsätter att påverka tågtrafiken. Under…

Ny multiarena i Nol

– Här var tidigare en asfaltsyta med tennisnät som ingen…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Mäklarna om bostadsmarknaden i Ale

Lokaltidningen kontaktade några lokala mäklare för att få grepp om…

Senaste nytt

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…